Sreda 14.04.2010.
17:58
Tanjug

Veliki napredak Srbije u evropskim integracijama

 Srbija pohvaljena za napore u reformama: Torbjorn Jagland
 

Generalni sekretar Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Torbjorn Jagland je istakao da su reforme sprovedene u Srbiji impresivne i da je Komitet ministara Saveta Evrope (SE) odlučio da postpristupnu analizu i nadzor zameni redovnim praćenjem koje se sprovodi u svim zemljama članicama, saopštila je Skupština Srbije.


On je dodao da Srbija predstavlja važan centar na Zapadnom Balkanu i da je postala izvor stabilnosti u regionu.


Jagland je upoznao članove Stalne delegacije sa planom i procesom kojim bi Evropska unija kao pravno lice pristupila Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i radu Suda za ljudska prava u Strazburu. Time bi se sve zemlje EU spojile u jedan pravni okvir, čime bi se obezbedio jedinstveni pravni prostor i za velike i za male zemlje, naglasio je Jagland.


Predsednik Odbora i šef Stalne delegacije Mićunović je obećao da će PS SE imati punu podršku naše delegacije u predstojećim reformama i istakao da je od velike važnosti što se takvi procesi fokusiraju na oblast ljudskih prava.


On je ponovio da Srbija aktivno sarađuje sa izvestiocem PS SE po pitanju izveštaja o stanju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji i zahvalio se Savetu Evrope na statusno neutralnom pristupu u odnosu na rešavanju pitanja Kosova i Metohije.


Činjenica da je pred sudom u Strazburu pokrenuto preko 100.000 predmeta pokazuje da nije još sve do kraja uređeno po pitanju ljudskih prava, naglasio je Mićunović. Predsednik Odbora je svog gosta upoznao i sa izbornim sistemom u Srbiji i sa problemima u vezi sa blanko poslaničkim ostavkama.


Sastanku su prisustvovali i članovi Stalne delegacije srpskog parlamenta Branko Ružić, Dragan Todorović, Nataša Jovanović, Miloš Jevtić, Bojan Kostreš, Miloš Aligrudić i Elvira Kovač.

2024 © - Vesti online