Utorak 18.11.2014.
15:22
Beta

“Rusi, hajde da pregovaramo na neutralnom terenu“

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk

"Pozivamo Rusku Federaciju na ozbiljne pregovore na neutralnom terenu", izjavio je Jacenjuk, a prenosi agencija Interfaks Ukrajina, dok je više od 4.100 ljudi poginulo od aprila u sukobima proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

Ponovo optuživši Rusiju za nastavak eskalacije u zoni konflikta i za povećanje broja ruskih snaga u Ukrajini, Jacenjuk je ocenio da je uloga Moskve u mirovnom procesu ključna.

"Sve zavisi prvenstveno od ruskog predsednika (Vladimira Putina) i njegovog okruženja. Ako odluči i ako ima dovoljno političke volje za zaustavljanje rata protiv Ukrajine... mi smo spremni da nastavimo pregovore", istakao je ukrajinski predsednik.

Rusija je, međutim, odbacila tu inicijativu Kijeva, ističući da ukrajinske vlasti najpre treba da uspostave dijalog sa pobunjeničkim regionima na istoku zemlje.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Moskvu da vojno podržava proruse i razmešta snage na teritoriji pod njihovom kontrolom, što Rusija negira.

Kijev i Moskva su za obnovu pregovora radi smirivanja oružanog sukoba, ali se nisu dogovorili o načinu njihovog organizovanja.

2024 © - Vesti online