Utorak 18.11.2014.
05:55
N. Jokić - Vesti

Evropa pod pritiskom SAD

Rutinski skup u Briselu: Britanski ministar Hamond sa kolegama iz EU
 

EU je tako za sada uspela da se "provuče" između zahteva sopstvene privrede da ne zaoštrava odnose sa Moskvom i pritisaka SAD koje traže od Brisela da se jasno stavi na njihovu stranu u tom energetskom ratu. EU do sada je uvela oštre sankcije protiv Rusije zabranivši ruskim bankama i preduzećima iz oblasti odbrane i naftne industrije da se finansiraju iz njenih izvora i ustanovljavajući listu sa 119 imena osoba kojima je zabranjen ulaz u EU i zamrznuti računi u bankama.


Nova šefica evropske diplomatije, Italijanka Federika Mogerini, ocenila je da je hitno potrebno obnavljanje dijaloga i zatražila od ministara spoljnih poslova članica EU saglasnost da ona preuzme ulogu pregovaračkog posrednika između Kijeva i Moskve. Mogerinijeva je ocenila da sankcije same po sebi nisu cilj.
 

Ukrajina dobija svoj "Euleks"

Od 1. decembra će i Ukrajina dobiti svoj "Euleks" - misiju EU koja bi trebalo da pomogne dobrom i demokratskom funkconisanju pravosuđa i policije, onako kako je to zamišljeno da jednog dana bude na Kosovu.

Mogerinijeva je juče ministrima spoljnih poslova 28 država podnela upitnik koji se tiče ne samo Ukrajine, već i svih ostalih važnih pitanja spoljne politike.


Ruski predsednik Putin odbio je optužbe da Rusija naoružava proruske separatiste. "Odakle potiču blindirana vozila i artiljerijski sistemi? U savremenom svetu ljudi koji se bore za nešto i smatraju da je ta njihova borba legitimna, uvek će pronaći oružje", izjavio je ruski predsednik Putin za nemačku TV ARD dodavši da ukrajinske vlasti upotrebljavaju čak i balističke rakete, a da to niko ni ne pominje.


Rusija je juče proterala više poljskih diplomata optuženih za špijunažu uzvraćajući tako na proterivanje ruskih diplomata iz Varšave.

2024 © - Vesti online