Ponedeljak 17.11.2014.
18:14
Beta

Česi izviždali Zemana zbog proruske politike, smirivao ih Komorovski

Masu koja je skandirala "Miloš u koš" i "Sramota" uspeo je da smiri tek predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska, Mađarske Janoš Ader, Poljske Bronjislav Komorovski, češke Miloš Zeman i Nemačke Joahim Gauk u nedelju u Bratislavi a danas u Pragu zajedno obeležavaju 25. godišnjicu studentskih demonstracija čije je brutalno razbijanje na Narodnom bulevaru 17. novembra 1989. poslužilo kao detonator "plišane revolucije" i donelo pad komunista.

U Pragu i Brnu mahom mladi Česi okupljaju se od jutra na demonstracijama protiv češkog predsednika Zemana zbog toga što Češka odustaje od spoljne politike podrške ljudskim pravima u svetu koja je bila zaštitni znak zemlje u vreme predsednika Vaclava Havela i zbog Zemanovog proruskog pristupa rešavanju sukoba u Ukrajini.

Podrška: Ukrajina ima pravo sama da bira

Na otkrivanje spomen ploče "plišanoj revoluciji" demonstranti su došli sa transparentima "Nismo ruska kolonija" ali i zastavama Tibeta i Ukrajine a na samom kraju svečanosti, kada je Zeman trebalo da otkrije spomen ploču ponovo su počeli da zvižde i skandiraju "Ne diraj, odbij, nemaš pravo".

Na Albartovu u širem centru Praga odakle je pre 25 godina krenuo studentski protest, masa mladih je dočekala srednjeevropske predsednike s crvenim kartonima za sve greške Zemana s prepodnevnog hepeninga i skandiranjem "Sramota", "Miloš u koš", "Podnesi ostavku" potpuno zagušili studentsku himnu, rektora Karlovog univerziteta Tomaša Zimu i studentske vođe koji su pokušavali da ih utišaju i progovore.

"Ne plašim vas se. U vreme kada hrabrost nije bila jeftina, kada je hrabrost bila doći na Narodni bulevar i pustiti da vas prebiju, ne znam ko je od vas tada bio. Ja jesam. Razumem što se derete kada ja govorim ali ne shvatam kakva je to demokratija kada vičete na druge", kazao je demonstrantima kratko umesto govora Zeman.

Anketa: Plišana revolucija delimično ispunila očekivanja

Na to su na binu poleteli sitni predmeti a obezbeđenje je štitilo predsednike kišobranima.

Usijanu atmosferu uspeo je da smiri tek predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, obraćanjem "mili moji", podsećanjem na vođu plišane revolucije pokojnog predsednika Češke Vaclava Havela i apelom da se izrazi solidarnost s Ukrajinom.

"Prijateljstva među narodima i ljudima nastaju kada je teško, kada je rizik, kada treba ići zajedno protiv struje. Sloboda je jedna. Zato naša solidarnost pripada sada onima koji se za nju tek bore. Onima koji žele da idu istim putem na Zapad - Ukrajini, Moldaviji, Gruziji. Njima je potrebna solidarnost ljudi slobodnog sveta, nas koji pamte šta znači živeti u zemlji bez slobode", apelovao je Komorovski i nagrađen je burnim aplauzom mase i skandiranjem "Ukrajina".

Predsednici su nakon vrlo neprijatnih trenutaka na svečanosti otišli na debatu sa studentima Karlovog univerziteta.

2024 © - Vesti online