Ponedeljak 17.11.2014.
17:07
Beta

Šešelj Hrvatima trn u oku: Josipović pisao predsedniku Tribunala

Ivo Josipović, predsednik Hrvatske

U obraćanju javnosti putem Hrvatske televizije, Josipović je objasnio da je pismo napisao povodom puštanja haškog optuženika, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na privremenu slobodu iako je on odbio uobičajene uslove suda za puštanje na slobodu.

On je dodao da je uputio pismo i hrvatskim poslanicima u Evropskom parlamentu u kojem ih je pozvao da, u skladu s pravilima Evropskog parlamenta, odmah zatraže raspravu i izradu deklaracije Evropskog parlamenta o očuvanju političke stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Ta rasprava se ne bi odnosila samo na slučaj Šešelja, već i na "ukupne pokušaje destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba u Ukrajini i sukoba u Siriji".

Josipović je podsetio da predugo vođenje postupka, kao u slučaju Šešelja, podriva poverenje u međunarodno pravo.


“Žalosno je što Šešelj nije osuđen“

"Još je gore kao (što je bilo) u slučaju (Slobodana) Miloševića, ako postupak traje dovoljno dugo da smrt bude brža od presude. Takvi slučajevi su poraz pravde i međunarodnog prava i rezultiraju gubitkom poverenja građana u međunarodno pravosuđe", upozorio je predsednik Hrvatske.

Ocenio je da je u predmetu Šešelj "nepravda otišla još dalje", jer Šešelj po izlasku na slobodu organizuje političke skupove i, praćen medijima, "ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama".

Uzburkao javnost u Srbiji, ali i regionu: Vojislav Šešelj
 

"Šešelj ponovo govori jezikom mržnje i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju koja je bila ishodište rata na području bivše Jugoslavije, ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmernu patnju. To destruktivno deluje na sam krivični postupak koji se vodi u Hagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svedoke i dezavuiše samu ideju međunarodne pravde", naglasio je Ivo Josipović.

Predsednik je dodao da je te činjenice naveo u pismu Meronu i izrazio uverenje da one imaju i "pravnu relevantnost".

"Upozoriću evropske kolege na ludaka Šešelja"

Kao drugi razlog za obraćaje javnosti, predsednik je naveo sutrašnje obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Izrazio je nadu da se neće ponoviti prošlogodišnja sramota i pozvao sve da na taj dan ozbiljnosti, dostojanstva i ponosa odbace sve političke strasti i razlike.

Josipović je objasnio da su ta dva povoda - pismo predsedniku Tribunala zbog slučaja Šešelj, i obeležavanje Dana sećanja - važna za stabilnost, sigurnost i za očuvanje položaja i ugleda Hrvatske u Evropi i svetu.

2024 © - Vesti online