Ponedeljak 17.11.2014.
15:33
Beta

"Vrlo važne bebe": Šta je to?

Bebe koje se budu rodile u GAK "Narodni front" do kraja 2015. dobiće eko-sertifilat "Vrlo važne bebe", s ciljem edukacije o važnosti zaštite životne sredine (Ilustracija)
 

Akciju sprovode udruženje "Čuvari prirode" i GAK "Narodni front" uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda, rečeno je u porodilištu prilikom uručivanja prvog sertifikata Teodoru Jorgačeviću i njegovim roditeljima.

Predsednica udruženja "Čuvari prirode" Jasmina Čevrljaković objasnila je da će bebe i njihovi roditelji, prilikom odlaska iz porodilišta dobijati eko sertifikat, kao i letak koji ih upućuje na to da je za odrastanje njihove dece najvažnije zdravo okruženje.

"Cilj je da se osnaži porodica u aktivnom preuzimanju vaspitanja po načelima održivog razvoja. Zbog toga je u sobi gde se bebe pripremaju za napuštanje porodililišta napravljen i dekorativni pano gde roditelji mogu da naprave prve slike pre odlaska kući, koji treba da ih podseća na važnost zaštite životne sredine", kazala je ona.

Kako je navela, sredstva za projekat su obezbeđena preko konkursa Sekretarijata za zaštitu životne sredine "Zeleno srce za beli grad".

Čevrljakovićeva je kazala da postoji ideja da se projekat proširi i na druga porodilišta u gradu, ali i na porodilišta u čitavoj Srbiji, i pozvala sva zainteresovana porodilšta da se jave ukoliko žele saradnju.

Vršilac dužnosti direktora GAK "Narodni front" Snežana Rakić istakla je da projekat veoma značajan, kako bi se bebe od rođenja uvele u svet ekologije, podsetivši da se u tom porodilištu godišnje rodi oko 7.000 beba.

Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Goran Trivan je izrazio zadovoljstvo zbog akcije koja će omogućiti da veliki broj beba bude vaspitavan u duhu zaštite životne sredine. On je pozvao i sve roditelje novorođenih beba da svake godine, tokom pet godina, sade po jedno drvo, jer će ta stabla biti dovoljna da proizvode kiseonik za njihov čitav život.

2024 © - Vesti online