Nedelja 16.11.2014.
19:37
Beta

“Ukrajina je spremna za opšti rat“

Ukrajina se ne boji ruskih trupa: Petro Porošenko
 

"Ukrajina sprovodi sve što je predviđeno mirovnim sporazumom, spremni smo na kompromis i smatramo da sukob ne može biti rešen vojnim sredstvima. Za razliku od nas, Rusija obećava jedno, a radi upravo suprotno", rekao je Porošenko u intervjuu za izdanje nemačkog lista "Bild" koje izlazi u ponedeljak.

"Mi ne želimo rat, želimo mir i borimo se za evropske vrednosti. Ali Rusija ne poštuje nikakav sporazum", rekao je on.

"Ja se ne bojim rata s ruskim trupama i pripremamo se za opšti rat", rekao je Porošenko kada ga je novinar pitao o ratu s Rusijom.

"Naša vojska je sada u boljem stanju.., dobijamo podršku celog sveta", rekao je Porošenko, dodajući: "Ne postoji ništa što želimo više nego mir, ali, nažalost, tek treba da se suočimo s najgorim mogućim scenariom".

Kijev je pre više od nedelju dana prijavio da u istočnu Ukrajinu masovno ulaze tenkovi i ruske trupe, što je potvrdio NATO, dok je Moskva odlučno negirala.

Sukob vladinih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine izazvao je pogibiju više od 4.000 ljudi od sredine aprila. Sporazum o prekidu vatre koji su septembra sklopili Kijev i separatisti, sada propada.

Ujedinjene nacije su nedavno zbog vojne eskalacije u Ukrajini saopštile da strahuju od "povratka u opštri rat".

2024 © - Vesti online