Nedelja 16.11.2014.
16:28 >> 21:05h
Beta, vijesti.me

CG: Beba umrla od infekcije u porodilištu, drugoj se bore za život

Užas: Inficirano 5 beba, jedna preminula drugoj se bore za život (Foto: Arhiva)
 

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je na vanrednoj konferenciji za medije u Bijelom Polju saopštio da je jedna beba životno ugrožena, dok je zdravlje tri inficirane bebe stabilno.

Bebe su pre par dana zbog infekcije prebačene iz bolnice u Bijelom Polju u Klinički centar u Podgorici.

Hoće li neko odgovarati?

Otac jedne od zaraženih beba Eldin Salimović izjavio je za “Vijesti“ da očekuje da neko odgovara zbog toga što se dogodilo njihovim bebama, a ne da bude kao do sada, kada u nekoliko slučajeva niko nije odgovarao za propuste. Salemović je rekao da su inficirane samo one bebe koje nisu rođene carskim rezom.

Radunović je kazao da "nesporna " odgovornost za infekciju u bolnici u Bijelom Polju, dok je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša objasnio da su se bakterije pojavile u organizmu dece, jer nisu "poštovane mere i procedure".

Najavljeno je zatvaranje Ginekološko-akušerskog odeljenja u Bijelom Polju, dok će sve porodilje biti prebačene u bolnicu u Beranama, 36 kilometara udaljenu od tog grada.

Minstar zdravlja je najavio utvrđivanje odgovnosti za infekciju u porodilištu.

Direktor lokalne bolnice Tomislav Jeremić je ocenio da je "očigledno da se nije radilo kako treba" i konstatovao propuste u higijeni i režimu poseta u porodilištu.

"Odgovornost imaju svi, uključujući i mene. Bilo je tu propusta. Biće odgovornosti što se tiče načelnika službi, a biće i moje odgovornosti", rekao je direktor Jeremić.

Istraga i smene u Bijelom Polju

Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović smenio je načelnike dva odeljenja bolnice u Bijelom Polju, u kojoj je, kako se sumnja, beba umrla od posledica bolničke infekcije.

On je potvrdio Televiziji Crne Gore da je smenio načelnika Odeljenja ginekologije i akušerstva Zvonka Puletića i načelnika Dečijeg odeljenja odseka za neonatologiju Haku Tahirović, kao i glavnu sestra ginekološkog Odeljenja. On je za crnogorske medije naveo da su zatvorena i pomenuta odeljenja.


"U prvim danima sedmice očekujem definitivni izveštaj Zdravstveno-sanitarne inspekcije, Higijensko-epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje i Komisije za bolničke infekcije Opšte bolnice tada ću zauzeti stav odgovornosti direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislava Jeremića", istakao je Radunović.

Tužilastvo u Bijelom Polju pokrenulo je istragu tog slučaja koji je u centru pažnje crnogorske javnosti.

2024 © - Vesti online