Nedelja 16.11.2014.
11:30
Beta

Nikolić: Kragujevac u dugovima, treba nam pomoć države

Radomir Nikolić: Kragujevac u dugovima
 

Nikolić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da postoje ozbiljni planovi da se Kragujevac izvuče iz krize, ali da grad ne može sam da se izbori s problemom, već mu je potrebna finansijska injekcija.

"Nismo pesimistični, baš naprotiv - imamo ozbiljne planove za sanaciju onoga što smo zatekli u Kragujevcu. Morali smo prvo građane da upoznamo s tim kakva je situacija", rekao je Nikolić, koji je i predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke.

Ponovio je da je grad preuzeo sa ogromnim dugovima i da računa na pomoć države.

"Račun blokade je 150 miliona, dugovi su ogromni, Kragujevac duguje više od jednog i po budžeta. Neće biti lako, neće biti jednostavno, ali uz pomoć vlade i državnog vrha računamo da ćemo se izvući iz finansijske krize", kaže Nikolić.

Komentarišući navode bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića da to nije realan dug Kragujevca, jer su sabirani dugovi javnih preduzeća i naplate po kreditima, Nikolić je istakao da su to sve obaveze koje čekaju grad i gradsku upravu.

Prema njegovim rečima, javna preduzeća se posmatraju u paketu sa svim ostalim službama te lokalne samouprave, a do iznosa duga došlo se na osnovu izveštaja gradskih uprava i službi.

"Moraćemo da refinansiramo svoje kredite kod poslovnih banaka, da udahnemo vazduh u 2015. godini i da u pregovorima sa njima omogućimo grejs period od 12 meseci, nešto duži period otplate. U isto vreme potrebna nam je ozbiljna finansijska injekcija do kraja godine jer imamo dospeća ili već dospele kredite, ili ono što naš čeka do kraja godine u iznosu od tri miliona i 700 hiljada evra, što grad u ovom trenutku ne može da isfinansira", rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online