Nedelja 16.11.2014.
08:35
Beta

Šta kažu Francuzi o mitingu za Šešelja?

Sa jučerašnjeg mitinga : Naš junak se vratio!
 

Taj skup se smatra testom uticaja koji na javno mnjenje ima Šešelja koji je u Srbiju došao u sredu, posle skoro 12 godina u pritvoru MKSJ gde mu se sudilo za ratne zločine, ali presuda nije doneta, ukazala je agencija.

Osetljiv trenutak

Šešelj se u Beograd vratio u osetljivom trenutku za Nikolića i Vučića koji su 2008. godine napustili SRS - kada je Šešelj već bio pet godina u Hagu - da bi formirali sopstvenu stranku proevropske orijentacije, tumači AFP.

 

Ali, konstatuje francuska agencija, Nikolić i Vučić su se uzdržavali od komentarisanja Šešeljevog povratka. Upitan o tome, premijer je samo rekao da mu želi "dobro zdravlje".

"Očekivao sam više ljudi, jer je Radikalna stranka (SRS) dobro organizovana", rekao je za AFP politički analitičar Dušan Janjić.


"Javnost očigledno nije pokazala veliko interesovanje za povratak Šešelja. Srbija se promenila tokom njegovog odsustvovanja", ocenio je Janjić.

Masa sa srpskim, ali i s ruskim zastavama i portretima ruskog predsednika Vladimira Putina, i transparentima na kojima je pisalo "Ne EU i NATO" klicala je Šešelju kada je izašao na podiijum na Trgu Republike.

"Naš junak se vratio!" - povikao je Radoslav Popović, nezaposleni 54-godišnjak, prenosi AFP.

"Nećemo čekati kraj mandata ove vlade. Iduće godine imaćemo izbore na kojima će SRS pobediti", rekao je u govoru Šešelj koji je pušten iz zdravstvenih razloga jer ima kancer debelog creva.

"Srbija mora da odluči da li treba da ide na istok (ka Rusiji) ili ka zapadu gde su svi njeni neprijatelji", rekao je Sešelj i naglasio: "Moramo da se okrenemo Rusiji, ulazak u EU bi bio katastrofa za srpski narod", prenosi AFP.

"Međutim, mi ne želimo sukob sa EU, ukoliko EU pristane da sarađuje sa nama na ravnopravnoj osnovi - zašto da ne!?", rekao je ultranacionalistički lider - prenosi francuska agencija.

Šešelj je najavio da će "revitalizovati i reorganizovati" svoju stranku, "da privuče nove članove" koji će biti regrutovani među "svima onima koji su nezadovoljni", da bi ostvario svoj cilj i zbacio s vlasti svoje nekadašnje bliske saveznike - predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovog premijera Aleksandra Vučića, koje je,
konstatuje AFP, opisao kao "odmetnike i izdajice".

Njegove pristalice zaklinju mu se na potpuno poverenje, piše AFP i prenosi da je Milanka Stupljanin (29) koja radi u prodavnici, rekla da je "on jedini koji može da ispravi Srbiju".

"On će nas osloboditi ovih evropskih lakeja na vlasti", rekao je za AFP Petar Radojković, 47-godišnji građevinski radnik.

  

Pošto je Šešelj otišao u Tribunal 2003, da bi odgovorio na optužbe za ratne zločine tokom sukoba kojima je razbijena Jugoslavija 1990-ih godina, sve nacionalističke grupe, počev od njegove SRS, su u slobodnom padu i nemaju predstavnike u Skupštini, zaključuje AFP. 

2024 © - Vesti online