Subota 15.11.2014.
22:06
blic.rs

Da li Putin sprema zimsku ofanzivu u Ukrajini?

NATO tvrdi da Rusi grupišu svoje snage na istoku Ukrajine
 

Kofman je saradnik Instituta Kenan pri Vudro Vilson centru u Vašingtonu i za CNN je uradio opsežnu analizu stanja na istoku Ukrajine iz koje donosimo najzanimljivije delove.

Da li će se ova kriza opet raspaliti, samo dva meseca nakon što je Rusija povukla svoje snage. Imajući u vidu stratešku cenu, moglo bi da deluje malo verovatno da bi Rusija mogla ponovo da raspiri rat, pogotovo zato što se zima približava. Međutim, izgleda da u Moskvi postoje i prilika i motivacija.

Invazija na Ukrajinu i sukobljavanje sa Zapadom pobudili su nacionalno osećanje, ali je Rusiji ponestalo pobeda na spoljopolitičkom planu kojima bi pojačala vatru.

To bi moglo da bude objašnjenje zašto Moskva sve više vrši upade u vazdušni prostor NATO i navodno igra podvodne igre sa Švedskom, što su potezi koji bi izgleda trebalo da rusku javnost zadrže u borbenom raspoloženju.

Proruske snage u Ukrajini sada imaju između 20.000 i 25.000 pripadnika, od čega su polovina po svemu sudeći lokalci, dok drugu polovinu čine ruski dobrovoljci i borbene grupacije sa severnog Kavkaza, posebno Abhazije, Južne Osetije i Čečenije.

Mnogi od boraca sa Kavkaza otići će kući tokom zime ukoliko ne bude ničega što bi mogli da rade u Ukrajini. To bi značilo da bi idealno vreme za njihovo koriščenje za sticanje još teritorije bilo sada, umesto pregrupisavanja ovih boraca naredne godine za novu sezonu sukoba.

Ukrajinska vojska pretrpela značajne gubitke
 


Stradanje ukrajinskih vojnika u Donjecku

Rusija je, sa svoje strane, iskoristila primirje da drastično zalihe opreme i municije separatistima. Konvoji koji dovoze municiju pristižu redovno. U međuvremenu su separatisti sami sredili dobar deo zarobljenog ukrajinskog oružja u pogonima koje drže pod kontrolom.

S druge strane, ukrajinska vojska je u periodu konsolidacije, pošto je izgubila veliki deo svog najboljeg naoružanja prema tvrdnji predsednika Petra Porošenka možda 60 odsto. Ta država je upravo otpustila svog ministra odbrane. Dobrovoljački bataljoni, najmotivisanija snaga u zemlji, nalaze se u periodu reorganizacije. A od potpisivanja primirja Ukrajina je izgubila mnogo svojih najboljih vojnika u klanici kakvom je postalo područje aerodroma u Donjecku.

Početak nove kampanje u Ukrajini značio bi pokretanje spirale nepredvidljivih događaja, ali možda Moskva bazira svoje proračune na drugačijem pregledu situacije.

2024 © - Vesti online