Nedelja 16.11.2014.
08:51
M. Stanimirović - Vesti

Zbog zauzetog princa menjaju ime školi

Škola ponovo menja ime jer princ ne može da dođe?!
 

Škola je od 1938. pa do 1943. godine nosila ime kralja Petra Drugog, a na tadašnjem školskom pečatu pisalo je: "Državna narodna škola Kralja Petra II u Užicu, srez užički, banovina drinska." Posle završetka Drugog svetskog rata škola je dobila ime po Andriji Đuroviću, partizanskom komandantu, i to ime je nosila sve do 2005. godine kada je prilikom proslave 120. godišnjice škole školski odbor doneo odluku, a Ministarstvo prosvete i sporta se saglasilo da se školi vrati stari naziv "Prva osnovna škola kralja Petra Drugog".

Nerazuman predlog

Petar Ristović

- U periodu revolucionarnog zanosa po dolasku na vlast komunisti su menjali imena, sklanjali spomenike, ukidajući sve ono što ima veze sa monarhijom, kao da vreme počinje sa njima i kao da pre njih ništa nije postojalo. Ni tada, a ni sada nije trebalo menjati ime škole. Za mene je ovaj predlog nerazumljiv i neprihvatljiv - kaže Petar Ristović, član predsedništva gradskog odbora SPO-a, zadužen za kontakt sa javnošću.

Tada se u erskoj prestonici rasplamsala diskusija da li treba vraćati imena koja su vezana za monarhiju, a mnogi su postavljali pitanje istorijske uloge i značaja kralja Petra Drugog. Ime škole je ostalo, a podignuta prašina oko vraćanja kraljevog imena brzo se slegla. U prethodnom periodu rukovodstvo škole je nekoliko puta upućivalo zvanične pozive princu Aleksandru Karađorđeviću da ih on ili njegova supruga Katarina posete, ali Karađorđevići nisu dolazili niti su slali bilo kakvu pomoć, mada su poznati po organizovanju humanitarnih i dobrotvornih akcija.


Prošlog meseca, u sklopu priprema za obeležavanje 130. godišnjice škole, koja će biti 22. decembra, vršilac dužnosti direktora škole Nikola Bacetić je poslao pismo princu Aleksandru Karađorđeviću i pozvao ga da kao najdraži gost uveliča školski jubilej. Mladi direktor je podsetio princa Aleksandra na značajne ličnosti koje su završile ovu školu: Ljubomira Simovića, Milutina Uskokovića, Stiva Tešića, Ljubicu Čakarević, Mariju Magu Magazinović, Radomira Antića, Oliveru Jevtić i niz drugih.

Iz kancelarije princa Aleksandra Karađorđevića uz čestitke za obeležavanje predstojećeg jubileja škole izražena je zahvalnost na pozivu, stiglo je odbijanje: "Nažalost, usled ranije prihvaćenih obaveza, Njihova kraljevska visočanstva neće biti u mogućnosti da se odazovu ovom pozivu."


Vršilac dužnosti direktora škole Nikola Bacetić, po obrazovanju istoričar, koji je 2005. godine bio za vraćanje imena Petra Drugog u naziv škole, nam je rekao da se posle dogovora sa najbližim saradnicima neće oglašavati u javnosti povodom inicijative nastavnog osoblja škole.


Nastavnici škole su o svom predlogu obavestili školski odbor koji će u narednom periodu doneti odluku. U školskom odboru pored zaposlenih iz škole nalaze se roditelji i predstavnici lokalne samouprave, koji su uglavnom predstavnici stranaka. Nastavno osoblje u školskom odboru ima tri predstavnika, a za donošenje validne odluke potrebna su mu još dva glasa da bi škola i drugi put ostala bez imena kralja Petra Drugog. O ovom predlogu u gradu na Đetinji se nije oglasila nijedna stranka, izuzev SPO koji u programu stranke istrajava u monarhističkim ubeđenjima.

2020 © - Vesti online