Subota 15.11.2014.
16:04
Beta

Putin napušta Samit G20

Nema zvaničnog objašnjenja zašto Putin napušta Samit
 

"Program Vladimira Putina je izmenjen. Skraćeno je njegovo učešće na Samitu", rekao je jedan neimenovani ruski izvor.

Ruski predsednik će učestvovati na sastancima koji su predviđeni za danas u Brizbejnu, ali ne i na radnom ručku, naveo je taj izvor, dajući do znanja da Putin sutra neće biti na Samitu.

Kako navodi agencija Frans pres, od petka, uoči otvaranja Samita G20, predstavnici SAD, Australije i Velike Britanije nisu birali reči govoreći o Rusiji, koju su nazvali "pretnjom za ceo svet". Prema pisanju kanadskih medija, premijer Stiven Harper direktno je napao Putina, rekavši mu da ima "samo jedno" da mu kaže, a to je da treba da ode iz Ukrajine.

NATO je ove nedelje potvrdio navode Kijeva da Rusija gomila trupe i vojnu opremu na istoku Ukrajine koju pod kontrolom drže proruski pobunjenici, što je Moskva još jednom odlučno negirala.

Sukobi na istoku Ukrajine danas su se nastavili. Za poslednja 24 časa poginulo je sedam ukrajinskih vojnika, a u bombardovanju grada Gorlivke, 30 kilometara od Donjecka, stradalo je pet civila.

Kremlj je saopštio da su Putin i britanski premijer Dejvid Kameron danas razgovarali i "pokazali intresovanje" za obnavljanje odnosa Rusije i Zapada. Britanski mediji su, međutim, objavili da je Kameron "bio jasan" i da je naglasio da je svako poboljšanje odnosa uslovljeno primenom dogovora iz Minska o prestanku vatre u Ukrajini.

Dodao je da u suprotnom odnosi "Rusije, Velike Britanije, Evrope i SAD" mogu biti značajno drugačiji.

2024 © - Vesti online