Subota 15.11.2014.
14:28 >> 16:02h
Beta

Putin na Samitu G20 "pegla" odnose sa Zapadom

Putin dolazi na sastanak šefova država 20 najjačih država sveta
 

"Putin i Kameron pokazali su interesovanje sa obnavljanje odnosa između Rusije i Zapada i za usvajanje efikasnih mera kako bi se rešila ukrajinska kriza, što će olakšati prevazilaženje konfliktnih odnosa", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u Brizbejnu, tokom Samita grupe privredno najjačih zemalja sveta, G20.

Britanski mediji su, međutim, objavili da je Kameron "bio jasan" i da je naglasio da je svako poboljšanje odnosa uslovljeno primenom dogovora iz Minska o prestanku vatre u Ukrajini.

Dodao je da u suprotnom odnosi "Rusije, Velike Britanije, Evrope i SAD" mogu biti značajno drugačiji.

Na početku bilateralnog sastanka, takođe na marginama samita G20, ruski predsednik Vladimnir Putin apelovao je na svog francuskog kolegu Fransoa Olanda da "umanji moguće rizike i negativne posledice" međunarodnih tenzija između njihove dve zemlje.

"Neophodno da se ponovo sastanemo i razgovaramo o tim problemima", rekao je Putin.

On je to rekao imajući pre svega u vidu ukrajinsku krizu, povodom koje, kako je rekao, u međunarodnim odnosima ima mnogo "turbulencija". Osim toga, Putin od Francuske očekuje da Rusiji isporuči prvi desantni brod tipa "mistral".

Francuska i Rusija su 2011. sklopile ugovor o isporuci dva ratna broda tipa "mistral" za 1,2 milijarde evra. Ugovor je doveden u pitanje od kada je Oland njihovu isporuku povezao s političkim rešenjem ukrajinske krize.

Oland je istakao da su ukrajinski predsednik Petro Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel učinili značajne napore za rešavanje ukrajinske krize i dodao je da je spreman za razgovore kako bi se prevazišla ta kriza.

Samit Grupe G20 završava se sutra.

2024 © - Vesti online