Četvrtak 13.11.2014.
17:21
Beta

"Ne krijemo vežbu sa Rusima, Srem 2014 u petak"

Sve će se videti kada dođe vreme, poručio ministar odbrane
 

Kako je Gašić izjavio za sajt Slobodna Evropa, na vežbu su pozvane sve novinarske ekipe i svi vojni atašei svih ambasada u Srbiji. Prema njegovim rečima, "kao i u svakom uređenom sistemu, i u Vojsci Srbije se zna kada je dan za visoke zvanice, kada je dan za medije".

"To je normalna procedura, vežba je planirana pre godinu dana, mi je sprovodimo. Imaćete priliku, sa svim medijima koji pokažu interesovanje, da je vidite. Nije normalno da, dok se priprema bilo šta, neko tu šeta sa svojim kamerama, jer pred nama imamo veliki zadatak", rekao je Gašić.

Ministar je dodao da će se po istoj proceduri dobijati pozivi kada bude i vežba Platinasti vuk 2015. godine, "takođe jedna od jako značajnih i velikih vežbi na bazi Jug".

Gašiće je rekao da "nije korektno prema Vojsci Srbije da se tako spinuju informacije, da zaboga, neko nešto krije od bilo koga" i dodao da "zlonamerni jezici uvek mogu da prave konstrukcije u svojim zlonamernim glavama".

Zašto su vojne vežbe Srbije sa Rusima tajnovite?

"Šta možete da sakrijete ako vam kažem da je vežba planirana pre godinu dana? Planovi bilateralne vojne saradnje su poznati već početkom godine. Svako ko je želeo, mogao je da vidi aktivnosti u našem planu", rekao je Gašić novinaru Slobodne Evrope.

Upitan koji je značaj vežbe u Nikincima sa Rusima i vežbe Platinasti vuk, s obzirom da je Srbija vojno neutralna zemlja, Gašić je odgovorio da "Vojska Srbije ima potpisane bilateralne vojne ugovore sa preko 60 zemalja sveta".

"Činimo sve da naše operativne i funkcionalne sposobnosti podignemo na maksimalno visok nivo. Saradnja sa svim vojskama sveta uvek ima kao korist nova iskustva, nove tehnologije, nove tehnike, tako da je Vojska Srbije zainteresovana i da pokaže i da primi takva znanja", izjavio je Gašić.

Prošlog četvrtka, kako je javio RSE, na vojni aerodrom Batajnica u Beogradu sletelo je šest ruskih transportnih aviona "Iljušin 76". Oni su dovezli borbena vozila i ljudstvo koje će učestvovati na prvoj u istoriji rusko-srpskoj vojnoj vežbi SREM 2014.

Time su praktično počeli vojni manevri na poligonu Nikinci, nedaleko od Rume, na kojima učestvuju ruske vazdušno-desantne snage i srpske kopnene jedinice. Cilj vežbe je, kako je navedeno, uništavanje terorističke baze i oslobađanje talaca.

2020 © - Vesti online