Četvrtak 13.11.2014.
16:57
Beta

Da se žene nisu potukle u avionu oni bi i dalje muzli parlament

Glasali u Sejmu dok je blagajna isplaćivala troškove i dnevnice u Parizu
 

Posle nedavnog skandala sa trojicom poslanika opozicionih konzervativaca koji su izbačeni iz stranke, kada se slučajno saznalo da su na zasedanje Evropskog parlamenta leteli avionom za 200 evra a Sejm im je isplatio nekoliko hiljada evra, kao da su išli automobilom i noćili u hotelu, predsednik Sejma Radoslav Šikorski naredio je dubinsku kontrolu i Sejm je sada objavio pregled svih isplata za putovanja poslanika.

Jedan od te trojice poslanika, Marijuš Kaminjski, prema isplaćenim putnim troškovima za prevoz automobilom u visini od skoro 600 evra i dnevnicama od 21. do 28. juna, boravio je u Parizu na zasedanju Parlamentarne skupštine SE, ali istovremeno je učestvovao u svih 59 glasanja koja su se u tom periodu odvijala u Sejmu u Varšavi.

Njegov partijski kolega, Adam Hofman, takođe iz madridske trojke, prošle godine uzeo je novac za službeno putovanje u London za učešće u višednevnom radu odobora SE, ali se tih dana magično pojavio u studiju varšavskog radija RMF FM kao gost programa.

Iz pregleda koji je sada objavio Sejm vidi se da su putovanja poslanika u okviru međunarodne saradnje koštala poreskog obveznika u ovom sazivu, od 2011. godine, 2,1 miliona evra, a neki poslanici su od njih napravili koku koja nosi zlatna jaja.

Posle najnovije afere, za koju se ne bi ni znalo, da njihove supruge tokom leta u Madridu nisu pripite izazvale skandal, sukobile se sa stjuardesom, a kapetan niskobudžetne aviokompanije zapretio da će prinudno sleteti, što je objavio jedan poljski tabloid, Šikorski je najavio izmenu pravila i kraj poslaničkog turizma na račun poreskih obveznika.

Sejm se sprema da uvede limit za korišćenje automobila za prevoz, na maksimalnu udaljenost 1.300 kilometara, a razmatra se mogućnost da automobile poslanika opreme satelitskom navigacijom kako bi u svakom trenutku znali gde se nalazi poslanik. Takođe, ubuduće će ako žele novac za gorivo, poslanici morati da predaju račun sa benzinske pumpe, što do sada nisu činili.

2024 © - Vesti online