Petak 14.11.2014.
08:15
S. J.

Ruski brodovi plove ka Australiji

Pripreme za samit: Policajci u Brizbejnu
 

Na drugoj strani sveta, vlasti u Kanberi saopštile su da prate kretanje četiri ruska bojna broda koji se približavaju severnoj obali Australije, uoči Putinovog dolaska u Brizbejn.

Bilo i ranije

Australijske vlasti podsećaju da je ruska mornarica i ranije raspoređivala svoje brodove u vreme značajnih međunarodnih samita, kao kada je ratni brod ruske pacifičke flote pratio bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva prilikom posete San Francisku 2010.

Australijski premijer Toni Abot prisustvo ruskih brodova smatra pokazivanjem vojne moći Moskve u jeku napetih odnosa dve zemlje posle obaranja malezijskog aviona u Ukrajini.


- Odbrana prati kretanje ruskih vojnih brodova koji trenutno prolaze kroz međunarodne vode i plove ka severu Australije - navodi se u saopštenju australijskih vojnih snaga.


U floti su "teško naoružana" krstarica i razarač, tegljač i brod za dopunjavanje gorivom.


Putinovo prisustvo u Brizbejnu je sporno, s obzirom na gnev Australije zbog obaranja aviona Malezija erlajnsa na letu MH17 u julu na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade, uključujući 38 australijskih državljana.


Međutim, članice G20 su postigle konsenzus da bi Putin trebalo da učestvuje na samitu u australijskom gradu, iako Kijev i Zapad tvrde da je avion oboren raketom koja je dopremljena iz Rusije, što Moskva poriče.
 

Pomorska sila

Bivši načelnik Generalštaba australijske vojske Piter Li, koji je sada direktor Instituta za nacionalnu bezbednost na Univerzitetu u Kanberi, kaže da je raspoređivanje ruskih brodova poruka da je Rusija pomorska sila sa globalnim domašajem i da ima interese u tom delu sveta.

 

Skup u Brizbejnu

Lideri G20, uključujući američkog predsednika Baraka Obamu, sastaće se u subotu i nedelju u Brizbejnu, gde će glavna tema razgovora biti podsticanje globalnog rasta, ali se očekuje da će se razmatrati i situacija u Ukrajini.

2024 © - Vesti online