Četvrtak 13.11.2014.
16:39
Beta

Sterilisao 83 žene za pet sati, 13 umrlo

Hirurg R.K. Gupta, koji je za pet sati operisao ukupno 83 žene, biće izveden pred sud u indijskoj saveznoj državi Čatisgar u centralnom delu zemlje.

Žene su sterilisane laparoskopijom, zahvatom koji je minimalno invazivan. Hirurški zahvat podrazumeva blokiranje jajovoda, što se obično radi pod opštom anestezijom. Većina sterilisanih žena su siromašne seljanke, a intervenciji su podvrgnute u subotu u jednoj bolnici nedaleko od grada Bilaspura.

Prema prvima podacima, žene su umrle od infekcije ili od posledica gubitka velike količine krvi. Rezultati autopsije umrlih još nisu gotovi i daće tačan uzrok smrti.

Premijer Narendra Modi je naredio da se sprovede temeljna istraga u vezi sa slučajem sterlizacije žena, među kojima je većina imala manje od 32 godine.

Vlada je zbog brzog rasta broja stanovnika Indije, koji je dostigao 1,3 milijarde, ponudila besplatnu sterilizaciju i za žene i za muškarce koji žele da izbegnu rizik i troškove da imaju bebu. Većina pacijenata su žene.

Indija ima najveću svetsku stopu sterilisanih žena, sa oko 37 odsto onih koje su se podvrgle tom zahvatu, u poređenju sa 29 odsto u Kini, prema statistici UN iz 2006. godine.

2024 © - Vesti online