Četvrtak 13.11.2014.
10:51 >> 14:39h
Beta

Vučić: Srbija će uraditi sve što traži MMF

"Imam strah od borbe za javna preduzeća, jer su u pitanju dugogodišnje navike koje treba menjati, a to je teži zadatak nego što sam očekivao", kazao je Vučcih u Beogradu na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke.

Sve, sve, sve: Samo nek kažu, samo nek traže
 

Vučić je naglasio da su u javnim preduzećima najviše plate, precizirajući da su one u proseku od 70.000 do 80.000 dinara, dok je u privatnom sektoru plata 39.000 dinara, što je prema njegovoj oceni ogromna razlika koju država ne može da podnese.

"Nisam siguran da reforme u javnim preduzećima mogu da se ostvare, ali ću se boriti što više budem mogao", kazao je premijer Srbije i podsetio da je MMF za 2016. godinu predvideo privredni rast od 1,6 odsto, koji prema njegovoj oceni može biti i veći, dok je za 2017. MMF predvideo rast veći od dva odsto.

Naglasio je da ukoliko se "striktno budemo držali predviđenog plana" Srbija može da zaustavi rast javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) od 2017. godine.

Vučić je dodao i da Vlada ima abmbiciozna planove sa MMF-om i Svetskom bankom na unapređenju i rastu privatnog sektora, a da će subvencijama pokušati da postigne konačno rešanje za Fabriku automobila Priboj (FAP) i smederevsku Železaru.

"Očekujem da obe peći u smederevskoj Železari od maja, početkom juna, budu pokrenute, što bi dovelo do rasta BDP od 1,2 do 1,4 odsto, što nam govori koliko nam je slab ostatak privrede", ocenio je Vučić i naveo da će se strateško partnerstvo FAP-a i finske kompanije Sisu ozbiljno odraziti na rast BDP.

"Ako za jednu i po godinu imate rast veći pod dva odsto BDP, to je kao da ste nekad imali rast od 10 do 11 odsto BDP", dodao je Vučić i izrazio očekivanje da će naredne nedelje Skupštini biti dostavljen predlog zakona o planiranju i izgradnji, dodajući da se on neće baviti konverzijom, ali će tim zakonom biti dozvoljeno da svi koji imaju pravo na korišćenje zemljišta imaju pravo i da grade.

Vučić je kazao da očekuje da će do kraja godine biti rešeno i pitanje katastra jer su, prema njegovim rečima, zemljišne knjige u Srbiji u veoma lošem stanju.

2024 © - Vesti online