Četvrtak 13.11.2014.
08:22
Danas

Zašto su vojne vežbe Srbije sa Rusima tajnovite?

Pripreme za vojne vežbe Rusije i Srbije proteklih nedelju dana odvijaju se na poligonu Nikinci kod Rume (Foto: Ilustracija)
 

Kako Danas saznaje iz bezbednosnih krugova, razlog zbog kojih je Ministarstvo odbrane zatvorilo vrata za javnost u vezi sa izveštavanjem o ovom događaju jeste procena određenih krugova u Generalštabu da bi stavljanje vojne vežbe u fokus javnosti moglo da izazove negativne reakcije zapadnih zemalja.

Čini se da je postignut suprotan efekat, ili bar delimično, što je, kako nam prenose naši izvori, jasno i državnom rukovodstvu.

Vojna vežba Srbije i Rusije dogovorena je, kako je rečeno Danasu, prošle godine dok je ministar odbrane bio Nebojša Rodić. Kako je reč, tvrde izvori ovog, o višegodišnjoj praksi održavanja vojnih vežbi, i to ne samo sa Rusima - da situacija u vezi sa sukobom na relaciji EU - Rusija nije zaoštrena, ova manifestacija održala bi se u normalnim okolnostima, bez mistifikovanja i pokušaja skidanja fokusa javnosti sa tog događaja.

“Vojne vežbe srpske vojske sa određenim predstavnicima vojnih snaga su redovna stvar. Sa Amerikancima smo imali dve od početka ove godine. Ovo sa Rusima je dogovoreno tokom mandata prethodnog ministra odbrane. Međutim, pošto je situacija ovakva kakva jeste, a i predsednik Rusije Vladimir Putin nam je skoro bio u poseti, neko iz Generalštaba se dosetio da to sakrije od naših medija, da ne nerviramo zapad“, kažu za Danas dobro obavešteni izvori, bliski Generalštabu.

Da su ruske i srpske specijalne jedinice održale prvu zajedničku vojnu vežbu u Srbiji kao meru priprema za taktičke protivterorističke vežbe SREM-2014, javnost u Srbiji saznala je zvanično preko Ministarstva odbrane Rusije, 9. novembra. Prema onome što je pisalo u tom saopštenju, pripadnici specijalne jedinice ruskog vazduhoplovstva su vodili akciju izviđanja sa zemlje i bespilotnim letelicama iz vazduha. Takođe, Ministarstvo je izvestilo da su pripadnici dve vojske radili i na blokiranju i uništavanju terorističkih baza.

Preko ruskih medija, srpska javnost je obaveštena i o trenutku kada je šest ruskih transportnih aviona “Iljušin 76“ sletelo na beogradski Vojni aerodrom Batajnica (četvrtak, 6. novembra) i dovezlo borbena vozila i ljudstvo koje će učestvovati na rusko-srpskoj vojnoj vežbi na poligonu Nikinci nedaleko od Rume. Ruska agencija TASS javila je da će ruske i srpske vojne jedinice održati taktičku antiterorističku vežbu pod nazivom SREM-2014.

Kako saznaje Danas, predsednik Srbije Tomislav Nikolić će sutra, pravo sa Hilandara, otići da pozdravi ruske vojnike u Nikincima. Prema saznanjima ovog lista, on je kao vrhovni komandant Vojske sve vreme bio upućen u detalje održavanja zajedničke vojne vežbe sa Rusima.

Prema rečima vojnog analitičara Ljubodraga Stojadinovića, kroz vežbu SREM-2014 Rusija pokazuje više od pukih vojnih manevara.

“Politička poruka Moskve je da ima snage da bude prisutna tamo gde joj je to u interesu. Da ima dovoljno prijatelja da može zajedno sa njima da se angažuje. Kao i da ima dovoljno vojne saradnje da se angažuje sa njihovim vojskama u situacijama kada izvodi neke vežbe. A te vežbe, kao i svako vojno pokazivanje, imaju poruku moći. I to je otprilike jedna od dimenzija ove vežbe, ali ona sama po sebi nije zadato agresivna”, rekao je Stojadinović za RSE.

2024 © - Vesti online