Sreda 12.11.2014.
20:26
Vestionline

Pistorijus mora u zatvor jer nema noge

Poslednji pozdrav pred odlazak u zatvor
 

Pistorijus je odmah posle izricanja presude za ubistvo devojke Rive Stenkamp prebačen na odsluženje kazne u zloglasni zatvor Kgosi Mampuru II u Pretoriji.

Južnoafrički stručnjaci za pravo predviđali su da će Oskar u zatvoru ostati između deset meseci i dve godine, dok će ostatak kazne provesti u kućnom pritvoru. Međutim, ispostavilo se da je boravak u kućnom pritvoru u njegovu slučaju neizvodljiv jer Pistorijus nema zglobove na nozi za koje se može pričvrstiti elektronska narukvica.

Oskar Pistorijus je rođen bez potkolenice (fibule), a na svakoj nozi imao je samo po dva prsta. Uoči prvog rođendana amputirane su mu obe noge od kolena naniže, a naučio je da hoda uz pomoć protetičkih nogu. Međutim, invaliditet mu nije bio prepreka da se uspešno bavi raznim sportovima, uključujući atletiku.

Zahvaljujući protetičkim nogama "Čita", Pistorius je postao ne samo najpoznatiji svetski paraolimpijac, već i prvi sportista sa invaliditetom koji se na Svetskom prvenstvu 2011. i na Olimpijskim igrama 2012. godine nadmetao sa zdravim atletičarima.

Ali, ni "Ćita", a ni protetičke noge koje nosi u svakodnevnom životu, nemaju zglobove na koje se može da se pričvrstiti elektronska narukvica. Južnoafrički zakon, pak, ne dopušta stavljanje narukvice na ruke jer se lako može skinuti.

2024 © - Vesti online