Sreda 12.11.2014.
08:35
jutarnji.hr

Ameri planiraju da naprave vazdušnu tvrđavu za bespilotne letelice

Da li će uzeti neku ideju iz filma: Ovako je izgledao nosač aviona u "Osvetnicima"
 

Izgleda da su film gledali i u Pentagonu, jer američka vojska želi da izgradi sličnu letelicu. Međutim, umesto prevoznog sredstva za superjunake, u Agenciji za vojna istraživanja DARPA razmišljaju o letećoj tvrđavi koja bi prenosila bespilotne letelice.

Nosač dronova proširio bi njihov doseg delovanja i omogućio izviđanja te borbene misije bespilotnih letelica duboko u neprijateljskoj teritoriji bez opasnosti po živote pilota i uz priličnu uštedu finansijskih sredstava, smatraju u DARPA-i.

“Želimo da pronađemo načine kako bi bespilotne letelice učinili efikasnijima, a ideja o velikom avionu, koji bi uz minimalne modifikacije mogao biti pretvoren u leteći nosač dronova, više je nego obećavajuća“, kaže Den Pet iz DARPA-e.

Prvi takvi leteći nosači dronova verovatno će biti nadograđeni veliki avion, poput strateškog bombardera B-52 ili transportnog C-130 Herkulesa.

Leteći nosač nije novost u američkoj vojsci. Tridesetih godina prošlog veka američka mornarica koristila je cepeline kao platformu za poletanje i sletanje “Curtiss F9C Sparrowhawk“ dvokrilaca.

No, oba cepelina-nosača, “USS Akron“ i “ASS Macon“, uništena su u nesrećama pa je ovaj program neslavno propao.

2024 © - Vesti online