Sreda 12.11.2014.
07:30
Lj. I.

"Kriminalcima pasoš i ne treba"

Srbija i Albanija su potpisale sporazum o prelasku granice samo s ličnom kartom
 

Za deo javnosti to je predstavljalo izvestan bezbednosni rizik, uzimajući u obzir da se dobar deo krijumčara i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa možda čak i raduju "liberalnijem vidu putovanja"


Sporazum o oslobađanju režima prelaska granice između Srbije i Albanije za stručnjake u Srbiji ne predstavlja poseban problem. Pre svega, u Srbiju već sada svi građani zemalja EU ulaze samo s ličnom kartom i to je trend u Evropi.


Kad je reč o regionu, sa ličnom kartom građani putuju između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sa implementacijom režima slobodnog putovanja, unutar pet godina putovaće se i između zemalja kandidata, kao i članica EU samo sa ličnom kartom.


- Ne mislim da je bilo kakav problem to što ljudi mogu da putuju s ličnom kartom. I kad su granice bile najtvrđe kriminalci su vrlo lagodno prelazili te barijere. Ja mislim da je za građane korisno to što imaju mogućnost da putuju bez pasoša, tim pre što je to trend i širom Evrope. Uostalom, lična karta po evropskim standardima izrađena je podjednako sigurna kao i pasoš - kaže za "Vesti" Dobrivoje Radovanović, kriminolog iz Beograda.

2024 © - Vesti online