Sreda 12.11.2014.
09:10
Vesti

Ivanić odlučuje u ime Srpske

Dugo putovanje u Bosnu: Mladen Ivanić
 


Da podsetimo, potpis na dokument o saradnji stavili su SDA, Demokratski front Željka Komšića, SDS, PDP i NDP, stranke koje u zajedničkom parlamentu imaju 21 od ukupno 42 poslanika.
 

Etapa do NATO

Knjiženje vojne imovine jedan je od uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u MAP, što je poslednji stepenik za ulazak u NATO.
Ivanić ocenjuje da ne treba očekivati dalje korake BiH ka u ovom mandatu.
- Knjiženje vojne imovine je dogovoreno ranije. U toku ovog mandata veći korak ka NATO nije realan, niti će alijansa od nas to da traži - zaključuje Ivanić.

Nakon što su potpisali papir, Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić poručili su da je ovaj dokument otvoren za sve druge stranke. Međutim, ta poruka znači da su otvoreni za koaliciju još sa HDZ BiH, ali ne i za SNSD Milorada Dodoka.


Ivanić navodi da je dogovoreno nekoliko načelnih i tri vrlo konkretne stvari. Prva je da se omogući ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i time pristup Bosne i Hercegovine svim fondovima.

- Postoji neka vrsta načelnog dogovora. Naime, u slučaju da nema konsenzusa definitivnu odluku bi konsenzusom donosilo Predsedništvo BiH - navodi Ivanić koji je član upravo tog tela.

Srbija bez interesa

Srbija se neće opredeljivati i mešati u proces uspostavljanja vlasti u BiH davanjem podrške bilo kome. Oni su zauzeli potpuno neutralan stav i ja ga smatram potpuno logičnim. Mislim da su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić pokazali najveću mudrost da se ne opredeljuju i ne petljaju u unutrašnji proces i da sarađuju sa svima - ocenio je Ivanić.

Dogovoreno je, navodi Ivanić, i knjiženje perspektivne i neperspektivne vojne imovine. Tako bi perspektivna bila knjižena na Ministarstvo odbrane BiH, a neperspektivna imovina bi bila prepuštena entitetima i opštinama.


- To bi omogućilo nastavak obaveza BiH u odnosu na ugovore sa NATO - objašnjava Ivanić.


Takođe, zajednički dogovorene su i izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) u smislu da obaveze po izdatim fakturama plaćaju do kraja meseca.


Ivanić se, međutim, nije izjasnio o tvrdnji predsednika RS Milorada Dodika da je planirano i osnivanje Apelacionog suda na nivou BiH, čime bi takođe bila ojačana pozicija Sarajeva u odnosu na RS. Takođe je ostalo nedorečeno kako će to što su u Sarajevu dogovorili on i lider SDS Mladen Bosić da se odnosi prema nadležnostima RS. Da podsetimo, nakon 1996. vlast pod SDS prenela je nekoliko desetina nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, počev od ukidanja slavne Vojske RS. Time je srpska došla u gori položaj nego što je predviđeno mirovnim sporazumom.


Predsednik RS Milorad Dodik, već je najavio da će svim ustavnim ovlašćenjima da se suprotstavi prenosu nadležnosti na Sarajevo i slabljenju pozicije RS.

2024 © - Vesti online