Utorak 11.11.2014.
08:00
tvbest rs

Pronađen virus koji zaglupljuje?

Mikroorganizmi koje nosimo u nama mogu uticati na ponašanje i kognitivne sposobnosti
 

Virus koji inficira alge nikada ranije nije primećen kod zdravih ljudi, ali naučnici su otkrili da on može uticati na kognitivne funkcije, uključujući vizuelno procesiranje i svest o prostoru.

 

Mikrobi gluposti

Ljudska tela sadrže trilione bakterija, virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali nalazi ovog otkrića ukazuju da postoje pojedini mikrobi koji mogu da utiču na kognitivne sposobnosti, dok su zaražene osobe zdrave.

Istraživači sa Džon Hopkins medicinske škole Univerziteta Nebraska došli su do ovog otkrića kada su sprovodili nepovezanu studiju u vezi sa mikrobima grla.


Iznenađujuće, oni su otkrili da se DNK u grlima zdravih osoba poklapao sa DNK virusa koji inficira zelene alge.

Dr Robert Jolken, virolog koji je predvodio originalnu studiju, ovom prilikom je izjavio: "Ovo je upečatljiv primer koji nam pokazuje da mikroorganizmi koje nosimo u nama mogu uticati na ponašanje i kognitivne sposobnosti. Mnoge fiziološke razlike enkodirane su u setu gena koje nasleđujemo od roditelja, međutim, neke od ovih različitosti su dodatno izražene brojnim mikroorganizmima koje nosimo u sebi i koji vrše interakciju sa našim genima“.


Od 90 učesnika studije, 40 je bilo pozitivno na ovaj virus. Osobe sa virusom imale su lošije rezultate na testovima dizajniranim da mere brzinu i preciznost vizuelnog procesiranja.

2024 © - Vesti online