Nedelja 09.11.2014.
09:25 >> 14:06h
Beta, Srna

Uhapšen Dragoslav Kosmajac! Stefanović: Kako smo uhapsili srpskog Al Kaponea?

Istraga protiv Kosmajca vodila u pet pravaca: Nebojša Stefanović
 

Osim Kosmajca, uhapšeno je još sedam osoba koje se sumnjiče da su bili saučesnici u izvršenju krivičnih dela. Kako je rekao Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, četvoro njih uhapšeno je u Sremskoj Mitrovici, a troje u Beogradu i svi su državljani Srbije.

U pisanom saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova, navelo je i incijale sedmoro uhapšenih Kosmajčevih saučenika i krivična dela za koji su osumnjičeni.

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u Beogradu su uhapšeni D. M. (59), M. R. (42), dok je V. B. (64) osumnjičen za prevaru.


U Sremskoj Mitrovici su uhapšeni B. Š. (51) i Ž. Š. (54), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, kao i B. S. (37) i D. J. (49), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Ministar je dodao da se Kosmajac tereti za pet krivičnih dela koji su rezultat finansijske istrage, od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje, ali ne i zbog dilovanja narkoticima.

"Bilo je komplikovano ući u sve finansijske tokove, ali kao što se sećate i kod drugih kriminalaca u istoriji, prvi korak u njihovom hapšenju bile su finansijske istrage koje su otkrivale nedostatke u poreskim izveštajima i poreklu imovine, tako je bilo i kada je FBI hapsio Al Kaponea", rekao je Stefanović.

"I dalje traje sveobuhvatna provera imovine Dragoslava Komsajca i povezanih lica u inostransrtvu i očekujem da ćemo u narednim mesecima imati još detaljnije informacije vezano za ovaj pravac istrage", najavio je Stefanović.

On je rekao i da očekuje da će mu sud odrediti pritvor, s obzirom da mu je zbog štrajka advokata određen branilac po službenoj dužnosti.

Stefanović je naglasio i da je slučaj Dragoslava Kosmajaca mogao da bude rešen i pre dve decenije.

"Posetiću da je i pre 15 i 20 godina ovaj slučaj bio aktuelan, ali je nažalost tek danas, zahvaljući političkoj volji koja je postojala u Srbiji, imamo epilog", ocenio je on i dodao da nema nedodirljivih i da će se država obračunati sa svima koji krše zakon.

Stefanović je naveo da je radna grupa za istragu formirana 25. juna i da se istraga vodila u pet pravaca.

"Mi smo veoma temeljno i pažljivo radili da skupimo dovoljno dokaza da bi imovina bila oduzeta", naveo je Stefanović.

On je zahvalio za saradnju svim državama u okviru Interpola kao i radnoj grupi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i ocenio da je ovaj slučaj mogao biti aktuelan i pre 15 godina, ali da je, zahvaljujući političkoj volji u Srbiji, sada dobio epilog.

Dragoslava Kosmajca (61) je pre nekoliko meseci premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji.

U "Beloj knjizi" MUP-a Srbije iz 2001. godine navedeno je da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Beogradski mediji pisali su da je Kosmajac, prema podacima MUP-a, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje zapadne Evrope.

2024 © - Vesti online