Subota 08.11.2014.
09:44
B. Božin - Vesti

Satanizacija Rusije: Ratno huškanje Dojčland radija

Folker Brojtigam: Radio Dojčlandfunk je plašio lažnim tvrdnjama da su ruski borbeni avioni ušli u vazdušni prostor EU i čak ugrozili civilni vazdušni saobraćaj
 

U pismu upućenom Nadzornom odboru Dojčland radija, Brojtigam kaže da je u prilogu došlo do narušavanja osnovnih principa novinarskog izveštavanja.
- Ovim ulažem žalbu na iznošenje objektivno pogrešnih, agitatorskih i ratno-huškačkih tvrdnji u emisiji "Ruski borbeni avioni nad Evropom", emitovanoj 30. 10. 2014. godine u 8.10 u trajanju od 2,47 minuta - navodi se pismu.


Brojtigam posebno ističe dve stvari:

"Tvrdnje da je NATO ustanovio da ruski borbeni avioni već mesecima povređuju vazdušni prostor iznad severne Evrope i da je delimično dolazilo do povrede vazdušnog prostora iznad Baltika, pa čak i kopnenih delova Finske i Švedske, jesu dokazano pogrešne, što je i novinaru bilo poznato. Da je bilo ovakvih akcija, nesumnjivo je da bi pogođene države odmah žestoko reagovale, a do toga nije došlo. Čak je i sam NATO u svom izveštaju od 29. oktobra podvukao da nije bilo nikakvih prekršaja ruskih aviona, što je preneo i Dojčland radio. Zbog toga se ne može oteti utisku da se ovde ne radi samo o neznanju urednika, već o zlonamernoj i agitatorskoj nameri."


U prilog svojoj tvrdnji, podnosilac žalbe navodi reči novinara iz priloga:
- NATO nije pucao na ove avione, već ih je samo potisnuo. Koliko dugo će Alijansa to trpeti nije poznato, jer ovako grube povrede vazdušnog prostora dozvoljavaju i primenu oštrijih mera - naveo je ratoborni urednik.
 

Svestan nemoći

Autor žalbe ipak ne očekuje previše od svoje inicijative.

"Nisam toliko nerealan da verujem da će Nadzorni savet upozoriti urednika da ubuduće ne koristi huškačku terminologiju. Pogled na listu članova ovog tela i njihovu političku orijentaciju, oslobađa me takve iluzije. Još manje očekujem reakciju intendanta - iako nisam jedini koji se žali na uređivačku politiku ovog radija. Međutim, kako su sastanci odbora otvoreni za javnost, moja žalba može bar da otvori oči trećim licima o realnosti programa Dojčland radija i njihovim motivima", zaključio je svoje pismo Folker Brojtigam.

2024 © - Vesti online