Utorak 13.04.2010.
21:56
Srna

Košarac: RS želi istinu o Srebrenici

Staša Košarac

"Prema zvaničnim podacima Međunarodne komisije za nestala lica BiH (ICMP), od 13.000 identifikovanih u BiH pomoću DNK analize 6.414 su osobe `nestale tokom pada Srebrenice 1995. godine`", rekao je Košarac posle sastanka tog tima sa predstavnicima ICMP-a.

On je naveo i podatke sa vejb sajta sarajevskog Istraživačko-dokumentacionog centra prema kojima je stradalo 8. 460 Bošnjaka, kao i to da je krajem decembra prošle godine Međunarodni komitet Crvenog krsta ustupio svoje podatke Institutu za nestale BiH, prema kojima je na području Srebrenice nestalo 3.860 Bošnjaka.

"Ni do danas nisu verifikovani podaci o nestalim Bošnjacima do kojih je došla Komisija za Srebrenicu, jer još nije zaživela centralna evidencija nestalih u Institutu za nestale BiH", podsetio je Košarac.


Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača ranije je izjavio da je tokom istraživanja ratnih zločina otkriveno 500 Srebreničana koji su živi, a nalaze se na spisku stradalih u Srebrenici jula 1995. godine.

2024 © - Vesti online