Utorak 13.04.2010.
21:08
Tanjug

Rusi i Amerikanci uništavaju plutonijum

Klintonova i Lavrov su u Kongresnom centru, gde se održava samit o nuklearnoj bezbednosti, pred novinarima potpisali protokol, kojim je dopunjen sporazum SAD i Rusije iz 2000. godine o uništavanju viška plutonijuma iz vojnih programa.

Potpisnici sporazuma: Hilari Klinton (levo) i Serge Lavrov (desno)
 


"Ovo je istorijsko vreme u odnosima SAD i Rusije", izjavila je Kliintonova, koja je podsetila da je prošle nedelje u Pragu potpisan američko-ruski sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.


Prema njenim rečima, to je još jedan korak ka zajedničkoj bezbednosti i produbljivanju saradnje dve zemlje i "krupan korak napred ka punoj primeni obaveza dve zemlje o bezbednom i transparentnom uništavanju obogaćenog plutonijuma".

Klintonova je navela da se radi o 34 metričke tone obogaćenog plutonijuma, od kojeg može da se napravi 17.000 nuklearnih bombi. Taj materijal biće upotrebljen u civilne svrhe.


Lavrov je precizirao da se ovim protokolom uklanjaju tehnički razlozi zbog kojih sporazum iz 2000. godine nije stupio na snagu.


"To je korak ka našem zajedničkom cilju - nuklearnom razoružanju", rekao je Lavrov.
On je dodao da se taj proces obavlja transparentno i na način koji će isključiti vojnu upotrebu tog nuklearnog materijala.

2024 © - Vesti online