Petak 07.11.2014.
08:13
D. Dekić - Vesti

Notari prazne budžet građana i države

Opomena Vladi: Tomislav Nikolić
 

Nikolić je posle poruke advokata da neće raditi dok ne potpiše Ukaz o usvajanju Zakona kojim će biti prihvaćeni njihovi ustavni zahtevi koji štite prava građana, u prilično balansiranoj izjavi za javnost zamerio Vladi Srbije što je zakonima o notarima udarila po džepu građana i države.

Advokati: Vlada nam preti

"Sporni zakoni nisu samo protivustavni, već su iz niza drugih razloga štetni za državu Srbiju i građane Srbije", napisali su advokati predsedniku Nikoliću, ukazujući gde je pogrešio, balansirajući između njih i vlasti, kao dve zaraćene strane.
U odgovoru šefu države naglašavaju i da ih vlada skoro dva meseca ponižava i vređa, povezuje sa mafijom i tajkunima, naziva politikantima i preti slobodnomislećoj inteligenciji.

- Predsednik Srbije nema prava da utiče na odredbe o visini naknada i kome se one isplaćuju, ali je jasno da su izdvajanja građana enormno povećana, a da je čak i sudska overa potpisa, koja je donosila ne mali prihod u budžet, izuzeta iz sudske nadležnosti - rekao je Nikolić, primetivši da to rešenje nije protivno Ustavu, ali nameće pitanje ekonomske opravdanosti u uslovima kada se Vlada zalaže za opštu štednju i povećanje budžetskog priliva.


Odgovor predsednika advokatima je stigao pošto je parlament požurio da ponovo menja tek usvojene izmene zakona o notarima, radi ukidanja njihovog monopola na ugovore o prometu nepokretnosti. Izvori bliski Nikoliću kažu da iza poruke predsednika stoji njegov pravni savetnik Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Antić je, kažu, držeći se teze da su izmene ustavne, kako ne bi previše konfrontirao predsednika i vladu, udario dobre packe nekadašnjem svom pulenu ministru pravde Nikoli Selakoviću koji mu je okrenuo leđa, ali i Vladi zbog "pljačke građana i države za račun notara".


Nikolić smatra da izmene zakona o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokata i stvaraju uslove za njihov nastavak rada. U brzom odgovoru, advokati uzvraćaju da je priznanje predsednika "jedan od prvih, ali nedovoljan, korak u razrešenju institucionalne krize u Srbiji". Ističu i neistinitost Nikolićevih navoda da su najnovije izmene u skladu sa Ustavom, kao i da je još manje tačno da se stvaraju uslovi za nastavak rada advokata.
 

Robijaši protiv manipulacije: Zatvor u Zabeli
 


Nahuškali robijaše da gladuju?

U Centralnom zatvoru u Beogradu početkom nedelje štrajkovao je deo pritvorenika, na šta su ih, navodno, nagovorili neki advokati koji štrajkuju, saznaju "Vesti". Kako bi ojačali svoje pozicije u dijalogu sa državom, navodno su planirali pobunu zatvorenika u celoj državi, ali je to uspelo samo u CZ.


- U ponedeljak je počeo takozvani tihi štrajk u CZ gde je od oko 1.500 pritvorenika njih stotinu odbilo hranu. Bojkot je trajao do srede kada su otišli na ručak - rečeno je "Vestima" u srpskim bezbednosnim službama.


Inače ovo nije prva "politička" pobuna zatvorenika u Srbiji. Naime, ubrzo posle pada Slobodana Miloševića, u gotovo svim zatvorima u Srbiji vlast su preuzeli robijaši, pa je nova vlast DOS-a jedva uspela da smiri pobunu. Tada je Božo Prelević, koministar policije u prelaznoj vladi, izjavio kako misli da je reč o dirigovanoj pobuni. Dugo se šaputalo da iza svega stoji Rade Marković, šef Državne bezbednosti u Miloševićevo vreme, ali ove optužbe nikad nisu dokazane.                                            B. Đokić

2024 © - Vesti online