Petak 07.11.2014.
06:38
Lj. Ivanović - Vesti

Ode "Tesla" strancima

"Rudnik zlata": Aerodrom "Nikola Tesla"
 

- Ima više zainteresovanih kompanija koje su spremne da investiraju u razvoj aerodroma. Očekujemo da od koncesije dobijemo 500 do 600 miliona evra - rekao je Vučić, ali i ostavio prostor da bi država mogla sama da investira u proširenje kapaciteta.

Od budućeg koncesionara očekuje se da investira milijardu evra, ali Vlada Srbije još nije precizirala detalje ni na koji period će se koncesija dati, niti kolika je koncesiona naknada, kao ni kako će se deliti prihodi posle dovršetka infrastrukture.

Dugovi Er Srbije

Dragan Popović ističe i da nije fer izjava novog direktora aerodorma "Nikola Tesla" da je aerodrom prošle godine uplatio u budžet samo 60.000 evra.
- Direktor Saša Vlaisavljević je mogao da kaže da je dobit bila 42 miliona evra samo od taksi koje Er Srbija nije platila. Znate, lep je uspeh nacionalne aviokompanije, ali oni i sa odobrenih 50 odsto popusta i dalje ne plaćaju takse aerodromu za pružene usluge. Od 1. januara ove godine su dužni 10 miliona evra. Prema zakonu, mi posle tri godine moramo da podignemo tužbu za naplatu potraživanja - dodaje Popović.

Ipak, zna se da bi koncesionar trebalo da izgradi novu, paralelnu pistu u Beogradu, kargo centar i treći terminal, verovatno za dugolinijski saobraćaj.


Premijer je naglasio da je nemoguće da aerodrom nastavi da radi s postojećim kapacitetima jer se sledeće godine očekuje između pet i 5,5 miliona putnika.


- To znači da mora da se napravi nova pista i da se proširi kapacitet. Postoje različite ideje kako da se to uradi, ali ćemo to rešiti u najkraćem roku - rekao je Vučić.


Međutim, pojavila se i informacija da će država zapravo formirati krovno javno preduzeće Aerodromi Srbija u čiji bi sastav ušli svi aerodromi u Srbiji. Tu bi se, dakle, našao i "Nikola Tesla", aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, "Morava" kod Kraljeva, ali i manji sportski aerodromi u Srbiji.


- Imamo mnogo pitanja u vezi s tom koncesijom. Prvo, aerodrom u Beogradu je profitabilan i treba mu proširenje, ali aerodrom u Nišu ne uspeva da privuče kompanije i putnike. Isto je i s "Moravom". Sasvim je jedna dimenzija ako samo beogradska vazdušna luka ide pod koncesiju i ako idu svi aerodromi. Drugo, smatramo da pod koncesiju može ići samo nešto što će se tek izgraditi i protiv smo da to bude postojeća infrastruktura aerodroma - kaže za "Vesti" Dragan Popović, predsednik Nezavisnog sindikata aerodroma "Nikola Tesla".


Prema saznanjima našeg lista, glavni interesent za koncesiju je nemački Fraport. Ta frankfurtska firma je nedavno za 240 miliona evra kupio aerodrom "Jože Pučnik" u Ljubljani, kao i francuska kompanija Vinsi čiji su predstavnici doputovali u četvrtak u Beograd u pratnji premijera Francuske Manuela Valsa.

2024 © - Vesti online