Četvrtak 06.11.2014.
08:29
Beta

Dačić i Pusić: Nema nerešivih pitanja

Susedi će uvek imati otvorena pitanja, ali smo mi sada u situaciji da to možemo rešavati: Vesna Pusić
 

U zajedničkom intervjuu za regionalnu televiziju N1, Dačić je rekao da dve zemlje moraju izvući pouke iz svega što je bilo i postave temelje za zajedničku budućnost, dok je Pusić rekla da će susedi uvek imati otvorena pitanja, ali da su Srbija i Hrvatska sada u situaciji da to mogu rešti.

Na pitanje da prokometariše izjavu hrvatskog zvaničnika da Zagreb neće odobriti ulazak srbije u EU dok se ne reši pitanje Ovčare, Dačić je rekao da su to "suviše ozbiljna pitanja da bi se oslanjali na neke pojedinačne izjave, čije god da su".

Pusić je rekla da će Srbija i Hrvatka zaostala pitanja iz prošlosti rešiti "puno pre nego što dođu na bilo koji dnevni red približavanja Srbije EU", jer su to stvari koje se mogu rešiti političkom voljom.

"Susedi će uvek imati otvorena pitanja, ali smo mi sada u situaciji da to možemo rešavati", rekla je Pusić i dodala da u ovom trenutku ne vidi da u odnosma dve zemlje postoje "blokirajući problemi" koje nisu u stanju da savladaju.

Citirajući potpresdnika SAD Džoa Bajdena, Dačić je rekao: "Najveći protivnik naših odnosa je naša istorija".

"Ako svaki sastanak završavamo pitanjima iz prošlosti, nećemo daleko odmaći. Treba da tražimo zajedničke interese. Formirane su i grupe unutar naših ministarstava da se bave rešavanjem tih pitanja: nestalih, imovine, ratnih zločina", rekao je Dačić.

Pusić je dodala da je stvarni interes Hrvatske i Srbije vezan za ekonomiju, saobraćaj, trogvinu i privlilačenje investiora.

2024 © - Vesti online