Sreda 05.11.2014.
12:03
Srna

Svađa Rima i Brisela: Ponos protiv para

Renci zahteva poštovanje: Italija neće da moli
 

"Tražim poštovanje za Italiju, njenu prošlost i budućnost. Bolje rečeno, insistiram na onoj vrsti poštovanja koju zemlja zaslužuje", istakao je Renci, pošto je Junker na Tviteru izneo niz kritika prema Italiji.

Junker je u obraćanju Evropskom parlamentu izjavio da se protivi ponašanju Rencija i britanskog premijera Dejvida Kamerona, koje su pokazali posle samita EU 22. i 23. oktobra u Briselu i optužio ih da svojim građanima daju lažnu sliku o razgovorima o budžetu.

"Rekao sam Renciju da nisam lider neke bande birokrata. Ja sam predsednik Evropske komisije, političke institucije i da želim da ih premijeri poštuju", istakao je Junker.

Renci je vrlo brzo odgovorio, navodeći da u Brisel ne ide radi objašnjenja i da je to rekao i Barozu i Junkeru. "U Evropu ne idem da bih rekao molim vas, poslušajte nas, niti idem sa šeširom u rukama", naglasio je Renci.

Junker je sugerisao i da je Rim imao sreću što je u Briselu prošao preliminarnu reviziju budžeta za narednu godinu, uprkos prevelikom deficitu, naglašavajući "da je Barozo samo slušao birokrate, italijanski budžet bio bi tretiran na mnogo drugačiji način".

2024 © - Vesti online