Sreda 05.11.2014.
10:29
Srna

Makedonija: Zatvor samo za pedofile

Pedofiliji nema leka, smatraju makedonski zvaničnici
 

Direktor makedonske Agencije za izvršenje sankcija Lidija Gavrilovska rekla je da je Makedoniji neophodan zatvor za pedofile, a da se ova opcija razmatra i utvrđuje da li je u saglasnosti sa standardima Evropske unije.

Ona smatra da osobe osuđene za pedofiliju treba da budu odvojene od ostalih osuđenika i da zatvorsku kaznu izdržavaju u posebnim ustanovama. Prema njenim rečima, njihovo stanje ne predstavlja bolest koja može da se leči, budući da je za njih pedofilija seksualna orijentacija.

Prema podacima makedonske Agencije za izvršenje sankcija, kaznu zatvora za seksualno zlostavljanje nad maloletnicima trenutno izdržava 155 osuđenika, od kojih je 80 osuđeno za polno nasilje nad decom mlađom od 14 godina. Jedna osoba osuđena je na doživotnu kaznu zatvora i ostatak života provešće iza rešetaka.

Makedonija je usvojila izmene Krivičnog zakona kojim se pooštravaju zatvorske kazne za pedofile, a za povratnike u činjenju ovih krivičnih dela predviđena je i hemijska kastracija. Analizom pravosnažnih sudskih presuda utvrđeno je da od 231 osuđenog pedofila, koji su izdržavali kazne od 2004. do 2009. godine, više od 16 odsto po napuštanju rešetaka ponovilo je isto krivično delo.

Kazna za pedofiliju u ovoj zemlji iznosi od pet godina do doživotnog zatvora, u zavisnosti od težine krivičnog dela.

U Makedoniji je 1987. godine izrečena smrtna kazna za pedofiliju. Okružni sud u Skoplju osudio je na kaznu smrti streljanjem 48-godšnjaka koji je silovao, a zatim obesio svoju 15-godišnju ćerku. Smrtna kazna je izvršena nekoliko dana posle izricanja.

2024 © - Vesti online