Sreda 05.11.2014.
09:20
Beta

Valensa: Putin je objavio rat svetu

Svet je imao dogovor, Putin ga je prekršio, kaže Valensa
 

"Situacija na istoku je sada veoma opasna. Kada se predavalo nuklearno oružje, velike sile dale su garancije teritorijalne celovitosti Ukrajine, a on (Putin) je to osporio, prekršio je taj sporazum i objavio rat svetu", rekoa je u utorak veče Valensa na svečanosti promocije Poljske u Evropskom parlamentu.

Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i statusu Poljske kao satelita Sovjetskog Saveza ocenio je da Putin u međunarodnim odnosima koristi nedozvoljene metode.

"Evropa i svet su odgovorni i gledaju da izbegnu konfrontaciju, a on navaljuje s tim svojim kršem od oružja. To je jako opasno, moramo da budemo solidarni i ispravno odgovorimo", kazao je Valensa poljskim novinarima u Briselu.

Novi šef Biroa odbrambenih inicijativa Romuald Šeremetjev, za razliku od Valense ocenio je da Rusiji nije stalo do rata, jer je svesna da može da se meri sa NATO jedino u nuklearnom potencijalu, a ne i po konvencionalnom, gde je prednost daleko na strani NATO-a, a posebno SAD.

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", rekao je Šeremetjev.

2024 © - Vesti online