Sreda 05.11.2014.
08:37
Beta

Republikanci osvojili Senat, Obama sam

Obama više nema podršku u Predstavničkom domu koja bi mu čuvala leđa
 

Republikanci su ojačali svoju većinu u Predstavničkom domu koja je na putu da dosegne gotovo istorijski nivo, ocenjuje Asošiejted pres.

Najprljavije na Floridi

Na najvećem bojištu na predsedničkim izborima, Floridi, pobedu na izborima odneo je sadašnji republikanski guverner Rik Skot, iako mu je izazivač, demokrata Čarli Krist - inače bivši republikanac - bio veoma snažan. Krist je promenio stranku da bi se vratio na funkciju guvernera.

 

Kampanja u Floridi bila je među najskupljim i najprljavijim u SAD. Oba kandidata su uložila više od 100 miliona dolara u televizijske reklame. Demokrate su se nadale da će im Krist doneti prvu pobedu u Floridi nakon 20 godina republikanske vladavine.

 

Posle ovog poraza demokrata, Obama će poslednje dve godine svog drugog mandata provesti vladajući sa Kongresom, koji u potpunosti kontrolišu njegovi oponenti, odlučni da blokiraju njegovu politiku.

Republikanci su osvojili najmanje sedam novih mesta u Senatu koja su do sada držale demokrate, dok demokrati nisu uspeli da ugrabe nijedno mesto koje su do sada držali republikanci. To poslednjima obezbeđuje najmanje 52 od ukupno 100 mesta u Senatu.

Republikanci su pobedili i u dve važne guvernerske trke, jednu na Floridi i drugu u Visokonsinu, gde su demokrate mislile da imaju solidne šanse za uspeh.

Među republikancima koji su ponovo izabrani jeste verovatnu budući vođa senatske većine - Mič Mekonel iz Kentakija. Glasači su "gladni novog rukovodstva. Žele da imaju razloga da se nadaju", rekao je Mekonel. Odlazeći vođa senatske većine, demokrata Hari Rid, rekao je: "Poruka glasača je jasna: Žele da radimo zajedno".

Republikanska kontrola nad Senatom izvesno će rezultirati snažnim napadom te stranke na budžetske deficite i novim pritiskom na demokrate da pristanu na značajne promene zakona o zdravstvenoj zaštiti - jednim od glavnih Obaminih dostignuća.

Heroj Skot Voker

Republikanci su dobili guverenere u nekoliko bastiona Demokratske partije, a među pobednicima je guverner Viskonsina Skot Voker, kojem je ovo treća uzastopna pobeda u četiri godine, a koji je u svojoj saveznoj državi skršio moć sindikata.

Pobede su unapredile šanse nekoliko republikanskih pretendenata za kandidata svoje stranke za predsednika SAD, ali niko nije profitirao u tom smislu više od Vokera. On je postao heroj konzervativaca, jer je sindikatima u javnom sektoru Vinskonsina gotovo oduzeo kolektivnu pregovaračku moć.

Protivnici su odgovorili na to pokušavši da ga skinu sa funkcije, ali on je 2012. godine postao prvi guverner u američkoj istoriji koji je preživeo izbore za opoziv.

Vokerova pobeda nanela je udarac demokratama i radničkim sindikatima koji su ulili milione dolara u izbornu trku s namerom da spreče njegove ambicije na nacionalnom nivou.

Voker je danas Asošiejted presu rekao da će svaka odluka o njegovom učešću u trci za predsednika SAD 2016. "morati da sačeka" dok ne zavši svoj posao u Viskonsinu.

"Narod me je izabrao da završim posao u Viskonsinu. Provešćemo sledećih par meseci praveći planove u vezi sa zakonodavstvom", rekao je Voker, koji je u trci za guvernera porazio kandidatkinju demokrata Meri Berk, poslovnu ženu.

Demokrate, suočavajući se s gubitkom većine u Senatu, nadale su se da će im trke za guvernere biti svetla tačka u inače mračnoj izbornoj noći. Ali rezultati tih trka bili su pođednako poražavajući - demokrate su izgubile čak i u svojim tradicionalnim uporištima kao što su Merilend, Masačusets i Ilinois.

U Vermontu će o guverneru odlučivati Kongres te savezne države u kojem većinu drže demokrate, s obzirom da kandidat demokrata Piter Šumlin nije s dovoljnom većinom pobedio republikanskog kandidata Skota Milna.

Jedinu značajniju pobedu demokrate su ostvarile u Pensilvaniji, gde je poslovni čovek Tom Volf porazio republikanskog guvernera Toma Korbeta.

Džon Kasić, republikanski guverner iz Ohaja, ostao je na položaju, porazivši izazivača iz Demokratske partije Eda Ficdžeralda. Ohajo je, i kao i Florida, značajno bojište na predsedničkim izborima koji slede za dve godine.

2024 © - Vesti online