Sreda 05.11.2014.
08:26
Beta

Lončar: Kome je malo u zdravstvu, neka ide

Zlatibor Lončar kaže da zdravstveni radnici ne mogu da budu izuzeti od mera štednje
 

Ministar je naveo da se sa predstavnicima sindikata koji su najavili štrajk zbog odluke da se zdravstvenim radnicima, kao i svim ostalim u javnom sektoru, plate smanje za 10 odsto, dogovorio da se pregovori nastave, ali da oni nisu mogli da otkažu štrajk jer je već zakazan.

Ima i onih koji žele da rade

U većini zdravstvenih ustanova u Srbiji danas je počeo štrajk uz poštovanje minimalnog procesa rada, izjavio je predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić.

 

On je kazao da je velik broj zaposlenih prihvatio odluku sindikata o štrajku, ali da naravno ima i onih koji žele da rade.

 

Savić je kazao da će u mnogim zdravstvenim ustanovama danas biti okupljanje na kojem će biti pročitan proglas sva četiri sindikata o razlozima štrajka.

"Razgovarao sam sa sindikatima i saglasili smo se s tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se o usvajanju novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo o kolektivnim ugovorima. Stav s tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitivan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo razgovore", rekao je Lončar za "Poltiku".

Ministar je ukazao da pacijentima nikako ne sme da se naškodi, da oni koji žele da štrajkuju mogu to da rade van radnog vremena, ili da, ako nisu zadovoljni, i ne moraju da se bave tim poslom.

"Štrajk nisu mogli da otkažu jer je ranije zakazan. Ne razumem zašto bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se napravi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade, i da oni koji su posvećeni, koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca", odgovorio je Lončar na pitanje kako onda sindikate nije ubedio da odustanu od štrajka.

Članovi četiri reprezentativna sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, štrajkovaće danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto. Kako je najavljeno, zaposleni u zdravstvu će tokom celodnevnog štrajka, poštovati minimum procesa rada.

"To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Dragan Cvetić.

2024 © - Vesti online