Utorak 04.11.2014.
18:38
Blic

Žene mesecima čekaju rezultate za rano otkrivanje raka

Zbog nedostatka citologa Valjevke na rezultate čekaju i po tri meseca

Do dugog čekanja koje tišti veliki broj žena došlo je posle odluke Ministarstva zdravlja da Dom zdravlja više ne sme da plaća bolničkog citologa koji pregleda uzroke kolposkopije.

- Dobila sam pismeni poziv iz Doma zdravlja da dođem na pregled u sklopu skrininga raka grlića materice. Došla sam kada mi je zakazan termin i urađen mi je kolposkopski pregled. Međutim, na rezultat čekam skoro tri meseca. Uplašena sam da li je sve u redu, da li su moj uzorak uopšte pregledali i, ako jesu, zašto mi ne javljaju - žali se Valjevka Mirjana Stevanović (43).

Na rezultate kolposkopije, rane dijagnostike karcinoma grlića materice, u Domu zdravlja se nekada čekalo maksimalno tri sedmice. Od aprila, međutim, čekanje je produženo na nekoliko meseci.

Dr Milivoje Simović naglašava da je rešenje u edukaciji sopstvenih kadrova Doma zdravlja, kako više ne bi bili upućeni na usluge Opšte bolnice. Jedna doktorka završava specijalizaciju i već od kraja godine biće upućena na kurs iz citologije, a biće obučena i dva citoskenera. U Valjevu se godišnje uradi 6.000 kolposkopskih pregleda i Papanikolau testova.

Kako objašnjava direktor Doma zdravlja dr Milivoje Simović, do zastoja je došlo posle odvajanja te ustanove od Opšte bolnice.

- Pošto Dom zdravlja nije imao edukovanog citologa koji bi mogao da pregleda preparate, problem smo rešavali ugovorom sa bolnicom i plaćanjem iz sopstvenih sredstava. Onda je resorno ministarstvo sugerisalo da takvi ugovori ne smeju da se prave, jer pregledi poput kolposkopije i Papanikolau testa spadaju u vidove obavezne zdravstvene zaštite. Tako smo s ugovorima i plaćanjem završili početkom aprila i sada pacijentkinje kojima su urađeni ti testovi na rezultate čekaju po nekoliko meseci - kaže dr Simović.

2024 © - Vesti online