Utorak 04.11.2014.
14:00 >> 14:07h
Beta

"Spreman sam za MMF"

Vulin spreman za razgovore sa Misijom MMF-a
 

Vučić: Pregovori sa MMF-om neće biti laki

Srbija želi da uspešno završi
pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i sklopi aranžman pre kraja 2014. godine, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

 

On je novinarima na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" rekao da pregovori sa MMF-om neće biti laki, ali da Srbija želi da ih završi uspešno, jer bi tako 2015. godina bila potupno slobodna za posvećenost investicijama i razvoju.

 

"Verujem da ćemo pre katoličkog Božića moći da postignemo sporazum s MMF-om, to je naša namera, a to bi bila i velika i dobra vest za Srbiju", istakao je Vučić.

 

Da li će Srbija uspeti u toj nameri, kako je Vučić naveo, ne zavisi samo od nje, jer u pregovorima postoje dve strane.

 

"Učinićemo ono što je do nas, a Ministarstvo rada će, kao i uvek, voditi računa prvo o interesima radnika i penzionera, kao i onih čija prava štitimo, socijalno ugroženih, a videćemo kako MMF gleda na to", rekao je Vulin novinarima posle sastanka sa predstavnicima Fonda za Penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) u beogradskoj filijali tog fonda.

Na pitanje da li očekuje nove uslove koji se odnose pre svega na reforme Vulin je rekao da ne može da se izjasni o tome i da to treba pitati predstavnike MMF-a.

Kako je istakao, reforme koje se sprovode u Srbiji ne sprovode samo zbog MMF-a, već zbog nas samih, da bi republički budžet bio zdraviji, da bi se trošilo onoliko koliko se zarađuje.

"To su stvari koje bismo radili i sa MMF-om i bez MMF-a", rekao je Vulin, napominjući da međunarodne finasijske institicije od Srbije vrlo često traži mnogo rigorozniju štednju, značajno veće smanjivanje penzija i javnih rashoda.

"Rekli smo šta možemo da uradimo, to je urađeno. Doneli smo veoma važne odgovarajuće zakone, preduzeli mere i videćemo kako će se o tome izjasniti MMF", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

2024 © - Vesti online