Utorak 04.11.2014.
10:38
Beta

Kijev spreman za odlučnu borbu za Istok

Kijev je već pretrpeo velike poraze na Istoku, čime sada misle da se suprotstave?
 

"Neki regioni u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti", rekao je Klimkin u intervjuu za nemački list.

On nije naveo detalje o mogućoj vojnoj internciji posle povlačenja ukrajinskih vojnika iz istoka zemlje. Ukrajinska vojska navela je da je želela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantovala.

Klimkin je ocenio da izbori pobunjenika u Donjecku i Lugansku predstavljaju "ozbiljno kršenje" sporazuma potpisanog u Minsku 5. septembra između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika o prekidu vatre.

"Još ne znam da li možemo govoriti o potpunom neuspehu sporazuma iz Minska, ali rusko priznavanje izbora predstavlja njegovo ozbiljno kršenje", rekao je ukrajinski ministar koji je pozvao međunarodnu zajednicu na dodatni pritisak na Rusiju i jačanje sankcija toj zemlji. On je ponovo osudio "redovne upade ruskih vojnika" u pobunjeničke zone u Ukrajini.

Dva dana posle pobunjeničkih izbora, ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu sastaje se danas u Kijevu da bi razmotrili ukidanje zakona o "specijalnom statusu" regiona na istoku Ukrajine usvojenom u septembru, prema kojem ta područja uživaju širu autonomiju tokom tri godine.

Mogerini: Odbraniti sporazum iz Minska

Federika Mogerini: Hljadu puta ispitati Ruse

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini upozorila je posle izbora na istoku Ukrajine da sada treba učiniti sve da se očuva mala nada iz dogovora Rusije i Ukrajine u Minsku, zato što neki novi dijalog možda ne bi bio moguć.

Mogerinijeva je zagovornike oštrijih sankcija upozorila da su sankcije Rusiji delotvorne na ekonomskom planu, ali da ostaje otvoreno pitanje kako one utiču na političke odluke Moskve.

Ona je naglasila da u Kijevu ima mnogo političke volje da se realizuje dogovor iz Minska, a da EU mora hiljadu, sto hiljada puta da proverava koliko te volje ima u Moskvi pre nego što konstatuje da je dogovor mrtav.

Za novu visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku u izborima koji su održani ovog vikenda na istoku Ukrajine a koje Unija nije priznala, najvažnije je sada da li to glasanje može nekako da se uklopi u sporazum iz Minska od 5. septembra.

"Pristanak na podelu zemlje nije rešenje. EU i dalje traži celovitost teritorije Ukrajine", rekla je Mogerini.

2024 © - Vesti online