Utorak 04.11.2014.
09:34
alo.rs

Naprednjak posmatrač na izborima u Donjecku

Vladimir Đukanović išao "o svom trošku"
 

Zoran Babić, šef naprednjaka u Skupštini Srbije, kaže da pristanak njihovog poslanika da bude posmatrač na izborima u samoproglašenim republikama nikako ne znači da je Vlada Srbije promenila svoj stav prema suverenitetu Ukrajine.

"Vlada Srbije nije nikoga poslala zvanično, sa putnim nalogom i sa ovlašćenjem. Mi ne menjamo politiku, a to znači da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Svako, a to je demokratski, ima pravo da se privatno, kao fizičko lice, pojavi negde i prihvati poziv", rekao je Babić, ističući da SNS nije diktatorska stranka i da svako ima pravo na "svoj izražaj".

Upitan da li bi on, recimo, pristao da bude posmatrač na takvim izborima, Babić kaže da bi na pitanje mogao da odgovori da je takav poziv dobio.

Na pitanje da li će o Đukanovićevom "posmatranju" raspravljati možda organi stranke, Babić navodi da će se videti šta će uslediti.

Osim Đukanovića, posmatrači iz Srbije su i Slobodan Samardžić, kao i Vladimir Kršljanin, predsednik Pokreta za Srbiju. Samardžić u svom tekstu za "Politiku" kao posmatrača iz Srbije navodi i Branislava Blažića. Blažić je, kao i Đukanović, poslanik naprednjaka.

Bivši potpredsednik DSS-a kaže da su se "kao međunarodni posmatrači sjatili stručnjaci iz Italije, Španije, Velike Britanije, kao i iz pojedinih bivših socijalističkih republika".

"I još jedna bizarna vest: iz Kijeva je stiglo saopštenje da će svi strani posmatrači na izborima u Donjecku i Lugansku biti stavljeni na crnu listu, čime će im ulazak u Ukrajinu biti ili onemogućen ili znatno otežan", napisao je Samardžić.

2024 © - Vesti online