Ponedeljak 03.11.2014.
22:50
Beta

Porošenko: Videćemo da li ćemo učestvovati u mirovnom planu

Uopšte nije zadovoljan razvojem dešavanja na istoku Ukrajine: Predsednik Petro
 

"Ti pseudo-izbori predstavljaju brutalno kršenje protokola iz Minska od 5. septembra", sklopljenom između Kijeva i separatista sa istoka Ukrajine, kojim se predviđaju lokalni izbori u skladu sa ukrajinskim zakonima, rekao je Porošenko u obraćanju naciji.

On je obećao da će Kijev "razmotriti" svoj angažman predviđen tim protokolom i da će pre svega "obustaviti zakon o specijalnom statusu" pobunjeničkih oblasti, dogovoren tim planom.

"O tome sam već razgovarao s ministrom odbrane", kazao je Porošenko i najavio održavanje saveta nacionalne bezbednosti i odbrane za utorak, na kojem će se raspravljati o toj meri.

Predsednik je dodao da je zakon o specijalnom statusu bio "važan za zaustavljanje spoljne agresije i mobilizaciju međunarodne podrške jer je pokazao iskrene namere Ukrajine u pogledu smirivanja napetosti u oblastima Donjecka i Luganska".

"Pobunjenici su odbacili takvu mogućnost. Njihovi pseudo-izbori su uništili taj zakon i grubo pogoršali situaciju u oblastima Donjecka i Luganska", zaključio je Porošenko.

2024 © - Vesti online