Utorak 04.11.2014.
05:41
O. Ikodinović - Vesti

Moskva priznaje, Brisel odbija

Izbori u Donjecku: Overili samostalnost, bez incidenata na biralištima
 

Aktuelni premijer DNR Aleksandar Zaharčenko pobedio je na predsedničkim izborima u ovoj republici, a prema podacima izborne komisije, posle prebrojanih glasačkih listića, za njega je glasalo 765.340 birača. Za predsednika LNR izabran je aktuelni šef republike Igor Plotnicki, koji je osvojio 63,8 odsto glasova. Zaharčenko je još u nedelju veče proglasio pobedu na izborima u oblastima Donjecka i Luganska, optuživši Kijev da ne želi mir na istoku Ukrajine.


- Ukrajina ne želi mir, kako to zna da tvrdi. Očigledno je da igra dvostruku igru - rekao je Zaharčenko. Novoizabrani predsednik je dodao da su vlasti Donjecka spremne da razgovaraju sa svakim ko je voljan da sluša.


- Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to - kazao je Zaharčenko.

Amerika bojkotuje

Vašington je osudio održavanje izbora u Donbasu, navodeći da su oni "u suprotnosti sa ustavom i zakonima Ukrajine, a takođe i sa sporazumom iz Minska od 5. septembra". SAD su istakle da neće priznati rezultate izbora i pozvale sve članove međunarodne zajednice da učine isto. "Jedini legitimni lokalni izboru na istoku Ukrajine biće održani 7. decembra, kako je propisano zakonom o specijalnom statusu, koji je potpisao predsednik Petro Porošenko za delove Donjecke i Luganske oblasti, i u skladu sa protokolom, koji su separatisti potpisali sa Ukrajinom i Rusijom u Minsku, 5. septembra", rekao je predstavnik Bele kuće Mark Stroh.


Moskva je još jednom potvrdila da će priznati rezultate izbora, koji su imali za cilj da legitimizuju nove vlasti, dok su Kijev i Zapad ponovili da su ovi izbori "nezakoniti".

Izabrani predstavnici dobili su mandat da reše političke zadatke ponovnog uspostavljanja normalnog života u regionima, dodaje se u saopštenju Moskve. Nova šefica spoljne politike EU Federika Mogerini saopštila je u Briselu da su izbori na istoku Ukrajine prepreka miru i da ih EU neće priznati.

2024 © - Vesti online