Ponedeljak 03.11.2014.
15:16
Beta

Građani Nice pomažu švercerima u prevozu

Građani Nice se solidarišu sa onima koji nemaju
 

Pet građana Nice osnovalo je prošle godine na Fejsbuku stranicu u kojoj obaveštavaju gde se nalaze kontrolori u autobusima i tramvajima. Na stranici "Solidarnost onima bez karata", građani se pozivaju da putem mobilnih telefona obaveštaju na kojim linijama su videli kontrolore.


"To je sajt za lopove", rekao je predstavnik gradskih vlasti Filip Pradal koji se požalio da ne vredi zabraniti tu stranicu, jer će građani sličan sajt otvoriti drugde pod drugim imenom.


"Naš cilj je da omogućimo onima koji nemaju novca ni za kartu, da izbegnu kaznu koja iznosi od 32 do 86 evra. Ako znaju da tog dana ima mnogo kontrolora, onda će izbegavati da putuju ili će skupiti novac da plate kartu", rekao je jedan od osnivača stranice na Fejsbuku.


Prema njegovim rečima, u pitanju je pokret solidarnosti, a ne podsticanje prevare. Ocenio je da neki penzioneri imaju besplatan prevoz i da bi to trebalo da bude omogućeno i studentima i nezaposlenima.


"Ohrabrujemo ljude koji imaju kartu na sat vremena, da je nekome ustupe kad izađu iz prevoza, a ne da je bace", dodao je on, navodeći da je karta pokuspela za 50 odsto, od jednog na 1,5 evra.


Gradske vlasti su zbog te akcije dodatno pojačale broj kontrolora. Slične sajtove su otvorili građani u još nekoliko francuskih gradova.

2024 © - Vesti online