Utorak 04.11.2014.
08:00
mondo.rs

Da li su ovo najbizarniji gradovi na svetu?

U gradu Kanđidu Godoi od ukupno 6.600 stanovnika ima 700 blizanaca
 

Kanđidu Godoi, Brazil

U ovom gradiću u Brazilu, u kome inače živi oko 6.600 stanovnika, ima 700 blizanaca! U Kanđidu Godoi natalitet blizanaca je za 1.000 odsto viši nego što je to prosek u svetu. Stanovnici ovog mesta tvrde da je dr Jozef Mengele šezdesetih godina prošlog veka ženama davao lekove koji povećavaju šansu da rode blizance.

Gibsonton, Florida

U ovom gradiću uglavnom žive penzionisani cirkuski radnici, pa se u mnogim dvorištima mogu videti slonovi ili majmuni. Al "Džin" i njegova supruga koju su zvali "Pola žene" bili su prvi stanovnici Gibsontona - Al je inače bio visok 2,4 metra, a njegova žena samo 76 centimetara.

Centralija, Pensilvanija, SAD

Davne 1962. godine u napuštenom rudniku uglja izbio je požar. Zbog isparavanja sumpora evakuisano je oko 1.000 stanovnika, pa ih je sada tamo ostalo samo desetoro.

Noiva đi Koredeiro, Brazil

U ovom brazilskom gradu žive uglavnom žene. Inače, Noivu đi Koredeiro je i osnovala žena 1891. godine, nakon što je izbačena iz kuće zbog preljube. Ono nekoliko muškaraca koji tamo žive, a imaju više od 18 godina, moraju da rade u gradu koji je udaljen oko 40 kilometara.

Grad Monovi u Nebraski poznat je po tome što ima samo jednog stanovnika: Elsi Ajler
 

Monovi, Nebraska, SAD

Kada je Rudi Ajler preminuo 2004. godine, njegova žena Elsi postala je jedina stanovnica ovog mesta. Ona je sebe proglasila gradonačelnicom, a takođe vodi i biblioteku, drži kafanu i proizvodi svoj liker.

Manšiat, Egipat

Poznat je i kao "grad smeća" jer sakupljači đubreta sav otpad iz Kaira ostavljaju u Manšiatu. Verovatno da upravo zbog toga stanovnici recikliraju oko 90 odsto smeća, što je četiri puta više od mnogih gradova na Zapadu.

Ostrvo Mijakidžima, Japan

Svi stanovnici ovog ostrvceta svakodnevno nose maske, zbog toga što iz vulkana konstantno isparavaju toksični gasovi. Između 2000. i 2005. godine, ostrvo je bilo napušteno zbog velikih erupcija, a trećina zemljišta i danas je nedostupna.

Svi stanovnici grada Kuber Pedi u Australiji žive u pećinama
 

Kuber Pedi, Australija

U Kuberu se nalazi rudnik opala, a svi stanovnici ovog mesta žive u podzemnim pećinama, kako bi izbegli izlaganje ekstremnim spoljnim temperaturama, a na "površinu", odnosno iz pećina izlaze samo noću.

Kunming, Kina

Grad su osnovali patuljci, kako bi izbegli diskriminaciju. Svaki stanovnik Kunminga mora da bude niži od 1,29 metara. Od 2009. odlučili su da Kunming učine privlačnijim turistima, pa se stanovnici oblače kao likovi iz bajki.

Vilidžiz, Florida

U ovom mestu ne smeju živeti ljudi mlađi od 19 godina, a u svakoj kući mora da se nalazi barem jedna osoba starija od 55 godina. Odnos žena i muškaraca je deset prema jedan, a postoji i crno tržište za vijagru.

2024 © - Vesti online