Ponedeljak 03.11.2014.
05:12
D. Lj. Joksić - Vesti

Garda Iliride sada patrolira Makedonijom

Predsednik Iliride: Nevzet Halili


"Cilj garde će biti konfrontacija sa ljudima koji su izdali albanske interese, a saglasno interesima Republike Iliride delovaćemo sve dok naša platforma ne uđe u Ženevsku konvenciju", otvoreno su zapretili u ovoj paravojnoj formaciji i još upozoravaju ljude da budu miroljubivi. "Nemamo nameru nikome da čine zlo jer Republika Ilirida je realnost i niko nema pravo da je sabotira."


Potpisnik saopštenja garde je izvesni Hambi Ndrecaj, poznat kao komadant Panteri.

Odluka o republici na referendumu

Referendum za "Republiku Iliridu" održan je još 11. i 12. januara 1992. godine, a odluka o njemu i proglašavanju teritorijalne i političke autonomije Albanaca u Makedoniji doneta je dve nedelje ranije, 27. decembra 1991. godine. Na referendumu se čak 99 procenata Albanaca u Makedoniji izjasnilo za otcepljenje i stvaranje svoje posebne države - Ilirida. Referendum je tada bio sproveden kao protivodgovor na referendum o nezavisnosti Republike Makedonije, koji su bojkotovali Albanci tvrdeći da je tada doneti Ustav bio diskriminirajući za njih.


- Gledajući povećanje tenzija fašizoidne države i monstruma BJRM, tražim hitno od svih saboraca i svih Albanaca koji služe državnom slavomakedonskom aparatu da što pre skinu uniforme ove fašizoidne države, kao i uniforme slavomakedonske policije, aparata koji sa krvlju naših sinova pere ulice naših etničkih teritorija koje su okupirane. Zato vas poslednji put molim da se vratite na pravi put, put sreće i nade albanskog naroda. Ako ne želite da nam se pridružite u našoj pravednoj borbi, onda nam nemojte smetati. Revolucija će uskoro početi. Zato je ovo naše poslednje obraćanje jer ćemo sve koji budu nosili uniformu slavomakedonske policije i vojske i njihovo oružje smatrati kao da su slavomakedonci - zapretio je Ndrecaj.


Ovaj samozvani komadant Panteri učestvovao je sredinom septembra u proglašenju "Republike Iliride". Na platou ispred spomenika Skenderbegu, na ulazu u stari deo Skoplja, akt o osnivanju Iliride tada je pročitao samozvani predsednik albanske republike, bivši poslanik makedonskog parlamenta i lider prve albanske stranke u samostalnoj Makedoniji ( PDP ) Nevzat Halili. On je rekao da teritorija Iliride obuhvata "istorijsku teritoriju Albanaca na ovim prostorima, od Bitolja do Kumanova", a glavni grad Iliride bi bio Skoplje, precizirao je Halili, zahtevajući od institucija Makedonije da odobre odluku "kao izraz volje albanskog naroda".

2024 © - Vesti online