Nedelja 02.11.2014.
13:51
Beta

"Rusija suviše velika da je EU ignoriše"

Da vidimio šta smo mi loše uradili: Miroslav Lajčak

"Nije dovoljno uperiti prst u Rusiju. Dajmo, kažimo šta smo mi uradili loše, a moglo je drugačije. To što je za Rusiju bio politički proces za nas su bile birokratske vežbe", kazao je danas Lajčak slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar ocenio je da su odnosi Brisela i Moskve sada najgori od kraja hladnog rata i da je greška EU to što nije shvatila političku dimenziju situacije oko Ukrajine i nije bila u stanju da na nju adekvatno reaguje.

"Unija nije prihvatala signale da je Moskva uznemirena približavanjem zemalja Istočnog partnerstva Uniji i da potpisivanje sporazuma o pridruživanju tumači kao pretnju", rekao je Lajčak.

Takođe, kao pogrešan korak Brisela, Lajčak vidi to što nije potpisan sporazum o pridruživanju u vreme kada je za to bio spreman tadašnji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, nego je Brisel postavio uslov da bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko bude puštena iz zatvora.

"Time smo sudbinu jedne osobe uzdigli iznad sudbine cele zemlje i to nam se kasnije osvetilo", rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak upozorio je da ne postoji nikakav ugovorni okvir saradnje sa Rusijom koji bi obuhvatio svu kompleksnost sadašnjih odnosa EU-Rusija, izuzev starog sporazuma iz 1997. godine u kome Rusija, kao i u ostalim dokumentima figurira kao strateški partner EU, iako to realno nije.

"Rusija je suviše velika da bi EU mogla da je ignoriše. Ona je globalni igrač i stalni član Saveta bezbednosti, učestvuje u rešavanju niza međunarodnih problema kao što su Avganistan, terorizam, Iran, razoružanje. To ne može da se baci preko palube", kazao je slovački ministar spoljnih poslova agenciji TASR.

2024 © - Vesti online