Nedelja 02.11.2014.
06:38
D. Dekić - Vesti

Brioni najjači argument Beograda

Politika iznad prava: Savo Štrbac
 

Glavna javna rasprava po tužbi Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. i protivtužbi Srbije 2010. održana je u martu, a obe države pozivale su se na kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Uz ocenu da je povoljna okolnost što će odluka biti doneta pre zamene dela sudija kako se novi delioci pravde ne bi ponovo upoznavali s predmetom, član srpskog pravnog tima Savo Štrbac očekuje da sud prihvati glavni zahtev Srbije i presudi da je Hrvatska počinila genocid nad Srbima u vreme vojne operacije "Oluja", kao i da je od 1991. do te akcije činila druge ratne zločine.

Pobeda pre pobede

- Ako bi se umešala politika i sud odbio glavni srpski zahtev, pa tako i sporedne, smatramo da je i iznošenje ovog slučaja uspeh Srbije i Srba iz Hrvatske jer će i u slučaju neprihvatanja naše kontratužbe morati da obrazlože kako se onda zove hrvatsko proterivanje 400.000 Srba i više od 7.000 ubijenih - kazao je Štrbac.

- Ako naš glavni zahtev bude prihvaćen odlučiće i o ostalim, a to je da svi počinioci ratnih zločina budu kažnjeni, da Hrvatskoj bude naloženo izbacivanje državnih praznika Dana pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dana hrvatskih branilaca jer se slave 5. avgusta kada je izvršen genocid, da se Srbiji nadoknadi šteta i obezbede uslovi za održiv povratak Srba - pojasnio je Štrbac za "Vesti".
On je izrazio nadu da će biti odbačena tužba Hrvatske čiji je glavni zahtev da se Srbija proglasi odgovornom za genocid od 1991. do 1995. jer je kontrolisala JNA, Teritorijalnu odbranu i dobrovoljce.

- Puno se pričalo o tužbi i kontratužbi i preovladavalo je mišljenje da genocid nije počinila nijedna strana, već je reč o zločinima koji ne dostižu taj nivo. Srbija ima najčvršći dokaz kakvog na svetu nema, a to su Brionski transkripti sa sastanka Franje Tuđmana sa državnim i vojnim vrhom gde je jasna namera da Srbi nestanu iz Hrvatske - ističe Štrbac, čija je jedina bojazan loše iskustvo Srba s međunarodnim sudovima.

2024 © - Vesti online