Subota 01.11.2014.
12:23
Beta

Burkina Faso: Generali u borbi za predsedničku fotelju

Demonstranti upali u parlament i nacionalnu televiziju i izvršili državni udar. Vojska jedva dočekala svojih pet minuta
 

Pod pritiskom protesta zbog pokušaja promene ustava da bi se kandidovao za peti uzastopni mandat predsednik Blez Kompaore juče je podneo ostavku, okončavši svoju 27-ogodišnju vladavinu što je u vojsci otvorilo borbu za kontrolu nad ovom zapadnoafričkom zemljom.

Načelnik generalštaba, general Onore Traore juče je brzo objavio da će on popuniti vakuum koji je ostao odlaskom Kompaorea do održavanja izbora, ali samo nekoliko sati kasnije pukovnik Zida je rekao da će on voditi zemlju.

"Od sada ja preuzimam odgovornost prelaznog šefa država da obezbedim kontinuitet države i mirnu demokratsku tranziciju", izjavio je pukovnik Zida u snimljenom televizijskom obraćanju, a zatim je u intervjuu izjavio da su jučerašnje izjave generala Traorea ništavne.

Kada je podnosio ostavku predsednik Blez Kompaore je rekao da će izbori biti održani u roku od 90 dana, ali je Zida naveo da će dužina trajanja prelaznog tela biti kasnije odlučeni. Pukovnik Zida ima podršku dela civilnog društva dok je general Traore kritikovan zbog suviše velike bliskosti s dosadašnjim predsednikom Kompaoreom.

Opozicija se još nije otvoreno svrstala ni na jednu stranu.

Zida, koji vodi grupu mladih oficira, rekao je da se bivši šef države nalazi "na sigurnom mestu" i da je fizički i moralno u redu.

Zida je rekao da stremljenja za demokratske promene mladih Burkine Faso čiji protesti su doveli do ostavke Kompaorea neće biti "izneverene". On je pozvao međunarodnu zajednicu da razume i podrži naord Burkine u ovim teškim trenucima.

Brzi sled događaja koji su počeli time da je Kompaore bio na domak dobijanja skupštinskog odobrenja za promenu ustava a završili su se njegovom ostavku, mnoge je iznenadio jer je Kompaore dugo uspevao da nadjača svoje protivnike i poslednjih godina postao je važan regionalni posrednik.

Burkina Faso je domaćin specijalnim francuskim snagama i važan je saveznik Francuskoj i SAD u borbi protiv islamskih ekstremista u zapadnoj Africi. Međutim, francuski predsednik Fransoa Oland je brzo pozdravio odluku Kompaorea da podnese ostavku.

2024 © - Vesti online