Nedelja 02.11.2014.
05:54
B. Božin - Vesti

Poternica za braćom Selimi

Izvori iz tužilaštva tvrde da su pokretači ove platforme utajili porez u iznosu od 1,3 miliona evra
 

Na ovoj platformi mogu da se nađu piratske kopije najnovijih filmskih i televizijskih hitova iz celog sveta. Njih su korisnici preuzimali besplatno, a novac su braća zarađivala od reklama na stranici. Osim ove, njihovo vlasništvo su još dve adrese za nelegalne kopije, freakshare.com i bitshare.com.

Utajili porez od 1,3 miliona evra

Izvori iz tužilaštva tvrde da su pokretači ove platforme utajili porez u iznosu od 1,3 miliona evra. Trenutno je nejasno u kojoj se poziciji nalaze korisnici piratskog portala. Advokat koji se bavi korisničkim pravima medija Kristijan Zolmeke iz Berlina smatra da korisnici portala ne mogu da budu pravno gonjeni, ali zvanično saopštenje o tome još uvek nije izdato.

Pored toga, braća se terete i za druga krivična dela: ucenu, podmetanje požara, povredu autorskih prava i utaju poreza. Kako navodi "Špigl", žrtve podmetnutog požara i ucene bili su nekadašnji poslovni partneri Selimijevih. Na međunarodnoj poternici piše da su begunci ocenjeni kao potencijalno opasni i skloni nasilju, a nije isključeno ni da su naoružani.

Kastriot Selimi rođen je na Kosovu, a njegov brat Krešnik u Švedskoj. Obojica su živela u Pansdorfu pored Libeka. Odmah po objavljivanju poternice, na njihovoj internet stranici pojavila se poruka "Pravite sebe još smešnijim nego što ste", a državno tužilaštvo polazi od toga da braća još uvek imaju pristup na internet platforme.

Specijalne policijske jedinice iz Saksonije su prošle nedelje sprovele veliku raciju, u kojoj je izvršen pretres u roditeljskoj kući braće Selimi i u još pet kuća i poslovnih prostora u četiri pokrajine. Osim toga, izdat je nalog za hapšenje još dve osobe koje su vodile ove nelegalne poslove.

2024 © - Vesti online